Poljoprivreda u nemilosti

Najpre sneg i mraz, sada poplave

Stanovnici 11 opština bore se sa nabujalim rekama, koje poplavljuju kuće, puteve i oranice. Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u 11 opština - u Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu.

Srbija je, čini se jedna od retkih zemalja, koju svake godine u proleće iznenade poplave. O odbrambenim nasipima govori se samo kada voda zaista dođe do kolena, a stanovništvo u nemilosti od reka. Tako je i ove godine.

Da situacija bude još gora, pre manje od nedelju dana mraz i sneg su pogodili voćare u Ivanjici, Arilju, Valjevu. Šteta se još uvek sanira, a meri se milionima evra. Najgore su prošli malinari.

O tim elementarnim nepogodama, posledicama, šta je moglo da se uradi da bi šteta bila manja i dokle će Srbija, kada je o poljoprivredi reč, da gleda u nebo pitanja su kojima se bavi Oko ekonomije.

Gosti su: ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, šef Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i predsednik udruženja voćara "Eko-voće" Božo Joković.

O propustima u preventivi i zaštiti od nepogoda kako nadležnih, tako i poljoprivrednika govori jedan od vodećih agroekonomista Miladin Ševarlić.

Emisiju vodi Vesna Damjanić Branković

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 22. apr 2014, 22:41) - anonymous moma [neregistrovani]

poplave

srbija je jako osiromasena i nema sredstava da se na pravi nacin bori sa poplavama i drugim nepogodama, koje nanose jos vece finansijsske probleme. Pokazalo se da su sve dosadasnje vlade samo ucile kako se vodi drzava, ali ni to nisu uspele. Nece ni nove uspeti ako ne pokrenu industriju, posebno metalsku koja ce "zaraditi" sredstva i za borbu sa ovakvim nepogodama.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]