Istočno od Dnjepra

Da li je u Ukrajini već počeo građanski rat?

Ukrajinska kriza koja je otpočela jesenas demonstracijama na Majdanu ulazi u fazu kada je pitanje da li je uopšte moguće sprečiti građanski rat. Posle dramatičnih događaja ovog vikenda u oblasti Donjecka, zvanični Kijev je građane Ukrajine koji su učestovovali u proruskim protestima na Istoku zemlje nazvao teroristima a predsednik Rusije Vladimir Putin je svom američkom kolegi Baraku Obami poručio da upotrebi sve svoje kapacitete da spreči krvoproliće.

Koji su dalji koraci vlasti u Kijevu, kako će se ponašati Moskva i kako će Vašington da odgovori na poziv predsednika Putina? I najvažnije, da li ima šanse da se izbegne građanski rat?

Gosti emisije Oko: Dušan Proroković, direktor Centra za strateške alternative, Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator „Politike" i Andrej Ivanji, urednik spoljnopolitičke rubrike „Vremena".

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. apr 2014, 17:55) - Jaki [neregistrovani]

Realnost !?!

Po svemu gledano, zbog neke ravnoteze prema agresivnom zapadu, bilo bi realno da Dnjepar bude granica. Oni zapadno od Dnjeprpra slobodno nek pripadnu EU, ako to zele, a Istocno od Dnjepra Rusiji? Zapad je zapoceo raspad Ukrajine, kao i mnogih drugih zemalja, pa, pa kad bi njihove namjere bile jednakih standarda, onda ne bi huskali narod u rat, vec bi im pustili da se razdjele na miran nacin? Buduci da rade suprotno, neminovno izazivaju krvoprolice i odgovorni su za sve sto se desava !!!

(utorak, 15. apr 2014, 15:02) - Dobrachina [neregistrovani]

istina

Zar nismo do sada shvatili da ovaj rat na emociji jos traje od vremena drugog svetskog rata. Sta mislite zasto se Jugoslavija rasturila? Rusi pripadaju sa rusima.
I samo tako mir ce doci.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]