Hirurški rezovi u ekonomiji

Ko mirno spava posle najavljenih mera.

Ovde možete pročitati kraću, tekstualnu verziju emisije Oko 

Predsednik SNS-a i budući mandatar Aleksandar Vučić predstavio je plan za oporavak srpske privrede - jačanje privatnog sektora i smanjenje javnog. To znači - podsticaji zapošljavanju kroz jeftinije kredite, pojednostavljivanje procedura, poreske olakšice kako bi se deo zaposlenih iz javnog sektora prebacio u privatni. Procena je da je to moguće za oko 60.000 radnika.

Oni koji ostanu da rade u javnom sektoru, neće više plaćati solidarni porez,ali ih očekuje smanjenje plata od 10 - 15%. Penzije se neće smanjivati.

Ići će se na postizanje aranžmana sa MMF-om i privlačenje stranih investitora. Potrebno je završiti restrukturiranje preduzeća i naći rešenja, između ostalih, i za Železaru Smederevo i Simpo.

Na red stiže i "Skadar na Bojani", odnosno intenziviranje radova na Koridoru 10. U međuvremenu, uvodi se red u javna preduzeća - kako bi bila efikasna i ostvarivala profit , a ne više bila vođenja po principu "partijskog plena".

O svim tim merama, njihovim efektima i posledicama u Oku ekopnomije govore : predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić i urednica Biznis magazina Radojka Nikolić.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić - Branković

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 10. apr 2014, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

čudo neviđeno

Način razmišljanja građana Srbije, u potpunosti odgovara filmu čudo neviđeno.

(sreda, 09. apr 2014, 23:09) - anonymous BG1 [neregistrovani]

...

ne znam kako neko ko je svestan svojih reci ili neko ko je dobronameran moze da prica kako su''mala i srednja preduzeca'' spas za srbiju?! Srbiji trebaju velika preduzeca , koja ce zaposljavati hiljade radnika i preduzeca koja ce izvoziti robu, kao sto je nekadaznji ''albus'', '' novkabel'' itd.

(sreda, 09. apr 2014, 21:04) - MP [neregistrovani]

neuporedivo

prof. Savic poredi "oporavak" SAD privrede sa Srbijom.
Potpuno je NEprimenjivo i NEuporedivo.

Prof Savic prica o preduzetnistvu a sta je uradjeno da se
ohrabri preduzetnistvo? a sto se tice zaposlenih, kod privatnika ljudi rade za 25 hiljada din mesecno i to ako su placeni i rade bez beneficija;

Svi svima duguju, pljackaska privatizacija i partokratija su unistile ekonomiju.

(sreda, 09. apr 2014, 20:30) - ? [neregistrovani]

Ne dopustite Vesna da vas zamajavaju


Prvo se spomenulo da partijskog zapošljavanja više neće biti što znači da ga je bilo i to svi znamo koliko a nakon toga neko izjavi kontradiktornost ""Ne postoji radnik u ovoj državi niti bilo ko na svetu ako je dobar i korektan da neće naći svoj posao".

(sreda, 09. apr 2014, 20:23) - ? [neregistrovani]

Pravdanje


Stekao sam utisak da su se vaši gosti već počeli pravdati!

(sreda, 09. apr 2014, 13:41) - ;-) [neregistrovani]

Komplemetarizam

Nedavno sam čuo zanimljivu izjavu koja ide u prilog komplementarizmu kojeg često preporučujem, "Treba prvo nešto sagraditi da bi nešto srušili", a odnosila se na inicijativu izgradnje prvih "javnih zgrada" davnog 23 marta 1865!

(sreda, 09. apr 2014, 12:49) - ;-) [neregistrovani]

Nekako sam zaspao jer nešto sam i shvatio


PDV je jedan od ključnih kategorija jer se kroz PDV ostvaruje veliki dio prihoda državnog budžeta, npr. navodno 50% budžeta Francuske čini PDV!

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]