Oko ekonomije: Penzije, reforma koja boli

Neminovnost- niže penzije i kasnije penzionisanje

Ovde možete pročitati kraću, tekstualnu verziju emisije Oko ekonomije

Promene koje se tiču penzija, kako visine tako i uslova za penzionisanje, svrstavaju se medju najbolnije kada je reč o potezima svake, a tim i nove Vlade koju bi Srbija ovog meseca trebalo da dobije. Aranžman sa MMF-om je nešto što će Srbija pokušati da postigne, ali
jedan od uslova svakako i jeste reforma penzionog sistema.

Da li će primanja najstarijih morati da se smanjuju za 10 odsto, hoće li se pooštriti uslovi prevremenog penzionisanja, kao i pomeriti starosna granica - neke su od ključnih pitanja koja će se naći pred Vladom, ali i udruženjima penzionera, radnika i stručnom javnošću.

Koliko je reforoma penzionog sistema neminovnost radi aranžmana sa MMF-om, a koliko radi nas samih jer je postojeći sistem neodrživ kako za PIO Fond tako i za budžet?

Sa koliko godina će se odlaziti u penziju i kolika će ona biti, pitanja su na koja odgovaraju gosti Oka: predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke Milenko Dželetović, predsednik Saveza vojvođanskih penzionera Milan Nenadić, član Samostalnog sindikata Srbije Milan Grujić i Miladin Kovačević, ekonomista.

Emisiju vodi Vesna Damjanić Branković

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 03. apr 2014, 12:18) - Nikad se ne zna [neregistrovani]

Boracka penzija?

Nikad se ne zna... mozda ces ostvariti boracku penziju... partizani su (posle pobede) imali kategoriju borackih penzija.

(četvrtak, 03. apr 2014, 11:54) - mmf [neregistrovani]

mmf

O nasim mladima, kao i o starima, kao i uopste o nasem sveukupnom zivotu, naravno, vredno razmislja MMF :)

Mi svakodnevno vidimo znacajne efekte njihove brige :)

(četvrtak, 03. apr 2014, 07:55) - anonymous [neregistrovani]

Rok

U Srbiji je prosečan životni vek za muškarce oko 71g., a za žene oko 76g., pa vidite koliko bi naš penzioner uopšte primao penziju ako bi je rok podigao na 67g.!?
Mora da se vodi računa o najmanjim i malim penzijama, a situacija u državnoj kasi može da se popravi kada se poveća naplata poreza od 'svog i crnog' tržišta i spreči razna krađa državnog novca.

(sreda, 02. apr 2014, 20:16) - TRex [neregistrovani]

Starosna penzija

Rok za odlazak u 'starosnu penizju' bi trebalo povećati ženama na 63god.,a muškarcima zadržati na 65god. sa min. 15god. radnog staža. Ostale uslove možda samo malo pooštiti na duži rok.

(sreda, 02. apr 2014, 19:20) - Ivana [neregistrovani]

Privatna štednja

Očigledno postaje da će privatne devizne penzije postati i kod nas realnost.
Ko ima, štedeće i u ovako nesigurnim vremenima.
Kapitalizam boli, narod niko ne pita!

(sreda, 02. apr 2014, 18:38) - Gledalac iz Uzica [neregistrovani]

Pitanje za uvazene goste

Da li bi uvazeni gosti (pogotovo branitelji teze o nesmanjivanju penzija) imali nesto protiv da se smanje bar penzije onima koji imaju primanja preko 40, 60 ili 100 000 dinara? Ili cvrsto brane stav da se penzije ne smeju smanjivati nikome? Hvala unapred.

(sreda, 02. apr 2014, 18:29) - Jelena [neregistrovani]

1957

Pitala bih poštovanu gospodu od čega će i kako živeti ljudi koji su posle 20-30 godina radnog staža i preko 50 godina života ostali bez posla i kao takvi nikome ne trebaju kao radnici , od čega će i kako živeti do 65 godina starosti?

(sreda, 02. apr 2014, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

A zašto


Želim prvo da pohvalim ovu emisijiu između ostalog i zbog toga što veoma brzo postavljaju emisiju na svoju internet stranicu ali zašto se ne prikazuje i na SAT-u?

(sreda, 02. apr 2014, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

@R

a ti se jos pohvali kako nisi posle srednje skole uspeo da nadjes posao..
inace, prevrene penzije u Srbiji ne postoje.

(sreda, 02. apr 2014, 15:37) - Borislav Marić [neregistrovani]

Uspomene na penziju?


Često se o raspravama o penziji i u drugim zemljama stiče utisak da je dosta onih koji su zabrinuti da je moguće da će penzioni sistemi nestati i bilo bi veoma dobro ako biste o i tome raspravljali u ovoj i budućim emisijama!

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]