Zatočnik gluvog baruta

Kako je najpopularniji partizanski pisac postao „instrument u rukama reakcije" i zašto je Tito tumačio književno delo Branka Ćopića?

Jedan od najpopularnijih posleratnih pisaca imao je, zbog svog dela, posebne dosijee u Gradskom komitetu Saveza komunista Beograda i u ondašnjoj Udbi. Od tvorca partizanske književnosti koji je slavio „ognjeno rađanje domovine", postao je „jeretik" koji se „zaglibio" u satiri, „instrument reakcije", kako je čak i Josip Broz Tito govorio.
Kako je Ćopić za kratko vreme, tek nekoliko posleratnih godina, prešao tako dug put?

Kakav je zvuk gluvog baruta i da li je od svih ofanziva istinita bila jedino ona Osma?

Da li je dečja književnost Ćopiću bila samo sigurno utočište u bekstvu od kritike socijalističkog društva?

Zašto je Ježurka Ježić bio nepoželjan u Hrvatskoj? Vredi li Ćopić u Bosni i Hercegovini više od pola konvertibilne marke?

U posebnom izdanju Oko magazina, povodom tri decenije od smrti Branka Ćopića, o piscu i njegovom delu govore: Tomo Kuruzović, „Brankov" glumac, istoričar Predrag Marković, Ivan Ivanji, književnik i Titov prevodilac, Aleksandar Jerkov, profesor Filološkog fakulteta, Zorana Opačić, profesorka Učiteljskog fakuleta i glumac Branislav Lečić.

Autor Dragana Ignjić, urednik Gorislav Papić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 04. apr 2014, 17:22) - ljubica [neregistrovani]

divna emisija

odrasla sam uz njegove junake i pesme, i videla što i branko, svu nepravdu ovog društva i divim mu se.

(petak, 28. mar 2014, 22:22) - Гавра [neregistrovani]

Бихаћ

Све похвале за емисију, сјајан прилог о Брарнку Ћопићу.

(petak, 28. mar 2014, 18:14) - Lazar Adamovic [neregistrovani]

Srondacena rodna kuca Brankova

Postovani postovaoci knizevnih dela nasega Branka Copica, molim vas da se zalozite da se njegova rodna kuca u selu Hasani pod Grmecom obnovi, jer je jadna, Brankovim recnikom receno - srondacena. Makar iz sredstava njegove fondacije u okviru SANU, a i dobitnici nagrade Branko Copic bi mogli pomoci. Lazar Adamovic Novi Sad.(petak, 28. mar 2014, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Branko

Ja sam išao u osnovnu školu u Kaštelima tijekom 60-tih prošlog stoljeća.Veseljem sam očekivao novi broj Malih novina da bi čitao Brankovu kolumnu.U knijžnici sam uzimao druge knjige tek kad sam pročitao sve Brankove.Laka mu zemlja i hvala mu na prekrasnim pričama.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]