Pandorina kutija sa Krima

Rusija - Evropska Unija i Amerika, novo "ledeno" doba

Pripajanje Krima Rusiji otvorilo je Pandorinu kutiju. Kako političku, imajuću u vidu teritorije koje žele da se osamostale ili pripoje drugim državama, tako i ekonomsku - Evropska unija zamrzava bilateralne zvanične kontakte sa Moskvom, a SAD uvode nove ekonomske sankcije protiv ruskih političara i biznismena. Na to Moskva uzvraća svojim sankcijama.

Da li je to uvod u novo zahladjenje odnosa izmedju Zapada i Rusije, ko je dobitnik, a ko gubitniki ili je isuviše rano govoriti o posledicama?Stav Srbije je da nastavalja održavanje dobrih veza i sa Moskvom i sa Vašingtonom i sa Briselom. Međutim, hoće li to biti i moguće?

O ekonomski i političkim aspektima krimske krize koja se prelila na odnose Zapada i Rusije za Oko ekonomije govore profesor Fakulteta Političkih nauka Predrag Simić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja , dopisnica iz Moskve Ljubinka Milinčić i dopisnik iz Brisela Dušan Gajić.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić-Branković

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 26. mar 2014, 11:31) - Bata [neregistrovani]

Misljenje

@Jaki - Pa u ovoij svetskoj igri saha i dobro je sto se Kina "suzdrzava". Nije dobro uvek biti otvoren. A Kina dobro zna ko joj je glavna opasnost, sigurno ne Rusija.

(ponedeljak, 24. mar 2014, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Krim ?

Krim u istorijskim kartama, nikad nije bio ukrajinski, do 1917 i SSSR-a, a Ukrajina nije bila ni blizu Crnog mora. Znaci pod SSSR-om je Ukrajina zahvacala ta podrucja, a onda je Gorbacov definitivno prodao, umjesto da stavi granicu na Dnjepru? Ne poznajem dobro istoriju, ali ovako laiki gledano po wikipediji, ispada tako ?!?

(ponedeljak, 24. mar 2014, 14:38) - Jaki [neregistrovani]

@Cinizam

U pravu si. Nasrecu Rusi su se oporavili na celu sa Putinom, koji je sposobniji od svih zapadnih drzavnika zajedno. I njihove neizrecene misli im saspe u lice. Naravno da nije dobro da opet dolazi do hladnog rata, ali tako je sve granice toleranije su presle! Samo mi se ne svidja sto se Kina isuvise suzdrzava, ali doci ce i to na svoje.

(ponedeljak, 24. mar 2014, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Ekonomski protekcionizam

Kao da se u medijima provlači dilema oko toga da li protekcionizam stoji iza ove krize ali istinsko pitanje je da li je protekcionizam počeo dominirati ovom i sličnim krizama.

(ponedeljak, 24. mar 2014, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

cinizam

koliko je zapad cinican,pokazuju svakodnevno dogadaju u svetu.kada njima ide nesto u prilog i ne kosi se sa njihovim interesima,onda je to u redu,a sve ostalo je "krsenje ljudskih prava" i sl.to pokazuju primjeri kosova i krima,a takvih primera ima na pretek.medjutim,nisu racunali da se rusima pa i kini moze upaliti crvena lampica,kada ce reci dosta vise.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]