Srpska diplomatija od Karađorđa do Brisela

Sretenjski praznici su na izmaku a uprkos utisku da je naša spoljna politika jednako dramatična svih ovih 210 godina koliko je prošlo od Sretenja 1804, čini se da srpska diplomatija ulazi u jedne mirniju, da ne kažemo dosadniju fazu.

Da li je to razlog zašto izborna kampanja praktično protiče bez spoljnopolitičkih tema? Da li otvaranje pregovora sa EU označava i definitivni kraj spoljne politike: četiri stuba jer jedan stub postaje nemerljivo bitniji od ostalih; te koliko će Srbija svoju spoljnu politiku morati da prilagođava preporukama Evropske komisije.

Zašto Srbija i dalje nema ambasadore u nekim od najvažnijih prestonica na svetu i kakvu se spoljna politika očekuje od nove vlade.

Gosti Oka: Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije i bivši ambasador u Ujedinjenim Nacijama, Dušan Lazić, donedavni ambasador u Kijevu, pre toga diplomata u Moskvi i Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, bivši ambasador u Parizu.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2014, 07:47) - Petrovic [neregistrovani]

-

Odlicna emisija gospodine Papicu; Odavno niste imali tako zanimljivu temu, vodili ste besprekorno. Bravo.
Odlicni gosti. Posebno postovanje za gospodina V. Jovanovica. Bio je ministar u jedno tesko vreme za sve nas, i sa veoma teskim i nepredvidivim sefom. Verujem da je rezolucija 1244 isposlovana uz zasluge gospodine Jovanovica sto je takodje veliki uspeh nase diplomatije s obzirom na negativne pritiske i hostilnu politiku SAD prema Srbiji. Mislim da je ta politika poprimila drugacije lice, ali su izazovi i dalje veoma veliki, a mi odgovaramo na njih sa vesovitim uspehom.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]