Oko ekonomije: Štednja na sigurnom

Građani bankama poverili 8,5 milijardi evra štednje

Oduzimanje dozvole Univerzal banci pokrenulo je nedoumice kod pojedinih štediša koliko je njihov novac na sigurnom. Držva garantuje isplatu do 50 hiljada evra štednje, a sve preko toga treba da se namiri iz stečajne mase.

I država i banke garantuju da su banke u Srbiji sigurne i da bankrot jedne banke ne bi trebalo da povuče sa sobom i druge. Međutim, koliko je to alarm za ubuduće? Da li može da se dogodi scenario viđen i u zemljama razvijenijim od Srbije - da se kriza iz privrede prelije na banke, pre svega, zbog nenaplativih kredita? I na kraju, da se to prelije na štediše.

Dokle će kamate kod banaka u Srbiji biti među najvišima u regionu i ima li načina da se banke "poslušaju" savet NBS da smanje bar kamate na odobrene minuse?

Upravo o tim i drugim temema koje "tište" građane i privredu kada je reč o bankama Vesna Damjanić Branković razgovaraće sa bankarima:
Zoranom Petrovićem, predsednikom Izvršnog odbora Rajfajzen banke, Goranom Pitićem, predsednikom Upravnog odbora Sosjete ženeral banke i Nebojša Savić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

O tome kakvi se bankari školuju i gde greše kada je reč o odnosu sa građanima i privredom, saznaćemo od dekana Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 05. feb 2014, 13:23) - ;-) [neregistrovani]

Olako davanje kredita ili previleke zarade akcionara i bankara


Zar to izdavanje neosnovanih kredita nije blisko povezano za osvajanjem bonusa prilikom izdavanja kredita u privatnim bankama i u vezi sa isplatom zarade od neosnovano visokih akcija pripisanih privatnim bankama?

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]