Penzionisanje nacionalnih penzija

Od kada su uvedena, priznanja za vrhunski doprinos nacionlnoj kulturi izazivaju polemike i podeljena mišljenja javnosti. Ništa manje polemike nije izazvala ni najava da će popularno nazvane „nacionalne penzije" biti ukinute.

Ove godine „nacionalne penzije" neće biti dodeljene. Ministar kulture Ivan Tasovac kao razlog navodi to što su se pretvorile u "ruglo" i u ismevanje istih tih ljudi koji su dali svoj doprinos kulturi. Ipak, oni koji su ranije dobili to priznanje i dalje će nastaviti da dobijaju mesečni dodatak od 50 hiljada dinara, jer je to njihovo „stečeno pravo" koje se ne može oduzeti.

Zašto su tzv. nacionalne penzije sporne? Da li će njihovo ukidanje utvoriti nova pitanja o nepravdi? Mogu li se utvrditi jasni kriterijumi ko je zaista zadužio nacionalnu kulturu? Postoje li vrednosti koje su nesporne?

O tome u emisiji Oko govore: Ivana Stefanović, kompozitor, član Nacionalnog saveta za kulturu i dobitnik nacionalnog priznanja, Mirjana Radošević, novinar Politike i profesor Mihajlo Pantić, pisac i predsednik prvog sastava Komisije za dodelu nacionalnih priznanja.

Emisiju vodi Dragana Ignjić, urednik Gorislav Papić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 10. maj 2014, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

Nacionalne penzije vs trudnice

Kako je jedna gospodja iz Beograda komentarisala nedavno u ''Politici'', neka nacionalni penzioneri koju su preko svoje redovne penzije dobili jos jednu (450eur),vrate jednu od te dve penzije po licnom izboru. Nehumano je i nemoralno da se nekome isplacuju dve penzije a nema novca za izdatke kao sto je naknada porodiljama!!

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]