Oko ekonomije: Preduzetnice kreiraju politiku

Ženski biznis dobija veću podršku Parlamenta?

Udruženje poslovnih žena Srbije započelo je projekat "Preduzetnice doprinose razvoju ekonomske politike u novom političkom kontekstu". Iza ovog "komplikovanog" naziva stoji ideja da se ojača saradnja preduzetnica i Parlamenta, a samim tim i da žene iz biznisa utiču na formulisanje rodno senzitivnih politika i da se predstave prioriteti preduzetnica za koje je potrebno dobiti podršku parlamenta.

U međuvremenu, stižu i prve prognoze za 2014. godinu: biće "nerešeno" kada je reč o broju onih koji će ostati bez posla u odnosu na one koji će posao pronaći ili ga, pak, samostalno započeti. Za razliku od zemalja Evropske unije u kojima su žene vlasnice svakog trećeg, u našoj zemlji tek svakim četvrtim preduzećem upravlja ženska ruka. Istraživanja su pokazala i da su profitabilnija preduzeća kojima rukovode upravo -žene.

Imajući u vidu ove brojke i činjenicu da se većom saradnjom Parlameta i preduzetnica sve ozbiljnije shvata to da preduzetnistvo treba da bude osnova razvoja ekonomije, postavlja se pitanje - kako razviti preduzetništvo, posebno žensko? Koji su to prioriteti za koje je
potrebna podrška Parlament? Da li je problem u stereotipima koji još postoje da je privatni biznis rezervisan za muškarce ili su problem daleko praktičniji - nedostatak novca, tržišta, ideja?

O tim i drugim pitanjima u Oku ekonomije govore predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović-Pantić, Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije i predsednik Srpske asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Ilić.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić- Branković

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 28. dec 2013, 22:48) - Rade [neregistrovani]

Podrska

@(субота, 28. дец 2013, 12:01)iz NJujorka:
Lako je deliti lekcije sa takve daljine. Covek mora ipak da pokaze postovanje i da podrsku pre svega ovim divnim gospodjama koje su se javile iz Sapca i Bujanovca. Zelim im puno hrabrosti i upornosti da istraju u svojim nastojanjima i da budu primer za druge. Srecna vam nova godina postovane dame!

(subota, 28. dec 2013, 12:01) - iz NJujorka [neregistrovani]

Vile sa Kosova

a sta ove gospodje preduzimaju? Iz kojih su one stranaka? to je u Srbiji medju sljivama najvaznije ..iz koje je ko stranke ..a sve drugo je nevazno; Kakve preduzetnice u Srbiji, daleko smo mi od toga ..na zalost, a ni ove gospodje mi nesto NE ulivaju poverenje.

Brankovicka opet zuri pred rudu; Slusajte malo bolje svoje sagovornike ..nas najvise zanima sta imaju da kazu zemljakinje sa Kosova ..to su prave dame i hrabre vile ..a ovo sve ostalo ..je manje vazno. Pozdrav divnim zenama sa Kosova.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]