Pravedan, ili zakon bez duše?

Javna rasprava o novom predlogu Zakona o radu formalno je počela. Praktično, nijedan skup o tome nije održan. Predstavnici sindikata ne slažu se ni sa jednom odredbom koju novi tekst donosi. Zbog toga su iz Radne grupe izašli pre nego što je izrada zakona završena.

Po računici sindikata od Nove godine svakog meseca primaćemo 50 evra manje. Povećani su odbici zbog bolovanja, drugih odsustava, a zbog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana, primaćemo 16 000 dinara manje.

Hoće li to pogoditi sve, ili one koji bolovanje koriste kad god im se ne radi? Statistika, naime, pokazuje, da smo među evropskim rekorderima po broju dana tokom kojih odsustvujemo s posla.

Da li je Zakon pravedniji i prihvatljiviji kada se čita iz ugla poslodavca? Da li su ove odredbe dovoljne da se u narednim godinama uposli više radnika?

Hoće li trošak neproduktivnih i dalje snositi svi, ili samo oni koji su za to krivi? Donosi li Predlog zakona o radu pravednija rešenja i kako će, uz ovoliko prepreka, doći do poslanika i do radnika?

Gosti Oka su: Dušan Pavlović, savetnik ministra privrede, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Emisiju vodi Nada Gogić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2013, 10:18)
gordana,etnolog [neregistrovani]

pozdrav

Gledala sam ovu emisiju a evo jutros je ponovo gledam na sajutu RTSa.
jutros sam u vestima cula da ce se u Skupstini Republike Srbije do kraja ove godine zaposliti novih 20 sluzbenika jer je povecan obim posla, izmedju ostalog zbog zapocetih pregovora o pridruzivanju EU. Sad se ja pitam kako to jos uvek vazeci Zakon o radu, stvara mogucnosti za nova radna mesta kada je savetnik ministarstva, koji je bio gost emiisije rekao da po zavecem zakonu smanjuje mogucnost zaposljavanja.
Zalosno,kako arsini nisu isti za sve.
Srdacan pozdrav i mnogo uspeha u radu

(ponedeljak, 23. dec 2013, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

otpremnina

Ko je to u privredi menjao radno mesto i dobijao visestruke otpemnine. To se radilo u drzavnom sektoru, pa za ta radna mesta i promenite zakon. Promena radnog mesta se desavala zbog partijskih zaposljavanja. 

(ponedeljak, 23. dec 2013, 16:27)
Misa [neregistrovani]

Pitanje za savetnika ministra privrede

Pitajte savetnika kako ministarstvo misli da poboljša rad inspekcijskih službi da bi Zakon o radu bio sprovodiv na korist a ne na štetu radnika (pošto se smanjuju do sada stečena prava)?
Zašto je određeno samo 20 miliona dinara za inspekcijsku službu?

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]