Kvadratura kruga

Prebilovci selo stradalnika.

U hercegovačko selo Prebilovci ponovo se vratio život koji je u tom mestu dva puta zaustavljan u prošlom veku. Prvi put 1941,godine, kada su ustaše pobile i bacile u jamu 85 odsto njegovih stanovnika i drugi put 1992.godine kada su Prebilovci minirani i zapaljeni,a njegovi stanovnici proterani i pobijeni.

U poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini ni mrtvi nisu imali mira. Spomen crkva u koju su bile položeni ostaci oko 4000 Srba eshumiiranih iz jama 1990. i 1991.godine minirana je i sravnjena sa zemljom, a nakon toga pretvorena u deponiju. Srbi povratnici iz Prebilovaca uz obnovu svojih kuća sada pokušavaju da sagrade i novi spomen hram u kome će sahraniti kosti preostale nakon miniranja spomen crkve.

Život je u Prebilovcima, po drugi put pokazao da je jači od svega, pa i od smrti.

Autor: Branko Stanković

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 02. feb 2014, 09:42) - goga [neregistrovani]

istorija

ne znam kako da opisem svoje utiske, a da pokazem svoja osecanja na pravi nacin. ovu emisiju trajno zastiti i sacuvati kao kulturno trajno istorijsko blago. snimci, izbor muzike,recenice cista desetka. gospodine stankovicu visoko cenim to sto radite.

(utorak, 10. dec 2013, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

zaborav

treba vise ovakvih emisija radi podsecanja i prosvecivanja ovog naseg naroda koji je u izumiranju i fizicki i duhovno. prosvetno -obrazovne emisije treba prikazivati u udarnom terminu od 20.00h

(ponedeljak, 09. dec 2013, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

srbi

Budite iskreni, i znаjte dа nаm se istorijа uvek ponvljа.
Voleo bi dа se svi srbi vrte u zаvicаj i dа im to EU omoguci.I nа Kosovu i LICI, Dаlmciji,Kordunu idr. Zbog cegа nm sve ovo rаde,imа li neko dа nаs zаstiti

(ponedeljak, 09. dec 2013, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

svako na svoje

za novi život,podrška prebilovcima koji su se vratilu hvala ne emisiji,pokoj duša koji su nstradali

(nedelja, 08. dec 2013, 18:38) - Milan [neregistrovani]

Bratska ljubav

Ali zato u Beogradu možete videti turistički bilbord "Volim Hrvatsku", a nigde u Hrvatskoj čak ni saobraćajni znak koji pokazuje ka Beogradu ili Srbiji uopšte.
A, gde ćemo na more?

(nedelja, 08. dec 2013, 15:44) - iz NJujorka [neregistrovani]

Pamcenje kornjaca

e moj Boze ...zato i postoji prica o pravednom Jovu ..zato je srpski narod bio pravedni Jov, Bog je pred njih stavio najvece iskusenje koje moze da se pred nekog stavi ..i oni koji su prosli ta iskusenja samo zato sto su imali Miklausha (Sv Nikolu) i Iliju Gromovnika, Sv Jovana ..i Arhandjela Mihaila da im da snage da se nose sa zlom Ustashijom ..gospodine Branko, ne znate kako bole te zive rane ..snimile ste samo jednu emisiju ..Pribilovici ..a znate koliko je mesta kao Pribilovici ..evo dodacu na Vasu listu sta ja znam ..
moji iz Grmuse i Gradine, zap Bosna ..jasenovac i Jadovno, neko jezero gde su bacili nase pretke Stojana, Vida ...
koji su naivno otisli na neki sastanak ...bila je okupacija ..
svasta su radili ..Vreme je da odete gospodine Brnako u Pod Grmec i potkozarje ..pitajte Dodika ..a zasto Dodik nema komisiju koja ce popisati sve pobijene i sve sto je spaljeno..zasto Dodik to NEMA? je pitanje nad pitanjima ..

Mi znamo sta su pobili kod nas ..i to skupljamo i dokumentujemo ..ima oko 400 hiljada porodica koje su bile unsitene ..Pribilovici su samo jedan mali delic nase biblijske tragoedije ..dalje
zasto je zlogavnik prosao NEkaznjeno ..gde je feljton i emisija o tome ..?? a to nasa deca moraju znati .. 

(nedelja, 08. dec 2013, 15:20) - slavka beronja [neregistrovani]

zlocin ne zastareva,a zlocince treba kazniti

Zastane dah,stegne vas u grudima jer ne mozete da poverujete da to covek coveku moze da uradi.
Zasto mi Srbi nismo jedinstveni i zasto ne stanemo u odbranu svojih prava?
Za mnogo manje grehove dize se glas u sloznim zajednicama,za ovo treba svi da se podignemo i pokazemo da na zivot imamo jednaka prava kao svi na svetu.
I nista mi pametno vise ne dolazi na um jer ovo je neka vrsta soka za mene.Kao ono,nista me ne boli,a sve me boli.

(nedelja, 08. dec 2013, 00:26) - anonymous [neregistrovani]

neverovatno

Nemam reci, emiija je potresna I bolna, sad Sam tuzan I neznam kad cu biti vedar. Sta ce na ovome da kaze Brisel, voleo bi da znam. Zasto su jame bile betonirane 50 godina. Jadni napaceni Srpski narode. Tvoj brat Herc.

(subota, 07. dec 2013, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

na sud, pa i makar bozji

Nemogu poverovati da su ustase iz hercegovine ovakve zlocne radili, moramo pod hitnim da oformomo udruzenje na ugled jevrejskom, koje ce se baviti I otkrivati zlocinacke familije u hrvatskoj, I da se procesuira na sudu. Da, familije jer oni konstantno nastavljaju svoje zocine, koji su vrsili njihovi dedovi I ocevi, da bi se zatrazilo njihovo otkrivanje, I njihova suspenzija, kao legitimnog dobronamernog I dobrocudnog naroda. Ovo sto su radili hrvatske ustase, nema reci da se opise takav zlocin.

(subota, 07. dec 2013, 23:03) - LONDON1953 [neregistrovani]

UH

...kako ovo boli a od bola nateruje suze na oci..pa se postavlja pitanje bez obzira na onu hriscansku istinsku "oprosti im"a dali se ovo ikad moze i smije oprostiti....