Kvadratura kruga: Cincari - balkanski hazari

Autor Kvadrature kruga Branko Stanković ovoga puta tragao je po Srbiji i Makedoniji, ne za jednim čovekom već za čitavim narodom koji je ostavio neizbrisiv trag na Balkanu za Cincarima.

To je narod koji je stvarao urbanu kulturu Balkana, ustanovio gradsku nošnju na ovim prostorima, stvorio katun kao društvenu i privrednu organizaciju na osnovu koga je i nastala plemenska zajednica.

Cincari su prvi na Balkanu uveli kiridžiluk kao sistem za transport robe na velike daljine. Cincari su Srbiji podarili najveće komediografe Branislava Nušića (Alkibijada Nušu) i Jovana Steriju Popovića, diplomate Aleksandara i Dimitrija Cincar Markovića.

Grčkoj su dali velikog junaka Rigu od Fere, Makedoniji vođu ilindenskog ustanka Pitu Gulija, majku Terezu, braću Manaki autore prvog filma u istoriji balkanske kinematografije, ali i Tošeta Proeskog koji je i po ocu i majci Cincarin. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 24. maj 2009, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Činjenice

To je činjenica, premda je Albanci svojataju, baš kao i Skenderbega. Majka Tereza je poreklom iz cincarkog ili vlaškog naroda (pod kojim imenom su i priznati u susednoj nam državi, a i kod nas, premda mi priznajemo i naziv Cincar, za razliku od naziva Vlah). Vlasi su u Srbiji znatno brojniji.

(četvrtak, 30. okt 2008, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Poreklo majke Tereze

Majka Tereza je po ocu Cincarka, po majci Albanka katolkinja. Otac je rano preminuo tako da je majka Tereza veoma rano potpala pod uticaj majke i katolicanstva. Inace Bojadzi je poznato cincarsko ime. Bojadzi se prezivao covek koji potice iz Moskopolja i koji je napisao prvu cincarsku gramatiku na nemackom jeziku u 18. veku.

Cincari su mahom pravoslavci. Cinjenica da je majka Tereza bila katolkinja proizilazi iz vaspitanja majke, katolkinje.

(četvrtak, 28. avg 2008, 21:24) - Aleksandra Kardula Krusevo [neregistrovani]

CINCARI

Najbolje da uzmete i procitate knjigu
O CINCARIMA izdata Beograd 1936 godina

(četvrtak, 28. avg 2008, 21:13) - Aleksandra Kardula Krusevo [neregistrovani]

poreklo majke tereze

Neznam zasto toliko nevere. Majka Tereza rodzena je kao Gondza Bojadziu je po poreklom cincarka na osnovu njenog oca. Po Mati je Albanka ali katolik ne musliman. Familija Bojadziu je Krusevskog porekla cincari koji kad su se otselili u Skoplju ziveli su u Cincarsko naselje gde je sad plostad Makedonija u Skoplju a ona velika zgrada na sam plostad koja jos uvek postoi to je kuca poznatih cincara Skaperda. Nadam se da necu biti pogresno protumacena i da je moj komentar vredan komentirati. Hvala vam

(četvrtak, 28. avg 2008, 18:47) - valton [neregistrovani]

poreklo majke tereze

zao mi je sto moram da opovrgnem autora ovog teksta u vezi porekla majke tereze. hteli ili ne, ona je poreklom albanka.
hvala na ustupljenom prostoru.

valton