Istražitelji iz Majamija

Posle svima dobrog poznatog serijala "Mesto zločina", Radio-televizija Srbije nastavlja da emituje intrigantne i uzbudljive serije o forenzičarima. Za sve ljubitelje Ci-Es-Aj franšize, premijerno na programu RTS-a, nove epizode osme sezone serijala.

Reč je o TV ostvarenju čuvenog tima - producenta Džerija Brukenhajmera i autora Entonija Zikera, En Donahju i Kerol Mendelson - koji stoji i iza prethodna dva serijala o forenzičarima koji su smešteni u pomenuti Las Vegas i Njujork.

Kada je 2000. godine emitovana prva epizoda originalnog serijala o forenzičarima, bilo je odmah jasno da su detektivske serije inovativnim i donekle sirovijim pristupom podignute na novi nivo. Sada je fokus sa toga ko je počinio zločin premešten na to kako je zločin izvršen.

U ovom serijalu, selimo se na ulice Majamija i pridružujemo se grupi od 20 miliona gledalaca, koliko je u proseku imala ta serija u Americi. Ali, za razliku od prethodna dva serijala koja smo prikazali, u Istražiteljima iz Majamija težište je na samo jednom slučaju po epizodi, a timu Horejšija Kejna će, u zavisnosti od slučaja, povremeno pomagati i kolegama iz Las Vegasa i Njujorka.

Tim Horejšija Kejna (Dejvid Karuzo) istražuje misteriozna i neuobičajena ubistva, ali i rešava zagonetke pljački, silovanja, samoubistava, kao i nasilja koje hara idiličnim okruženjem Majamija.

Kejn je glavni kriminolog koji, s obzirom na to da je bio policajac u odredu za demontiranje bombi, i te kako zna da se nosi sa napetim situacijama. U njegovom timu nalaze se istražitelji, patolozi, balističari i laboratorijski tehničari koji sakupljaju dokaze i rešavaju zločine, vođeni moralnom obavezom prema žrtvi.

Rori Kohran (Tim Spidl) je jedan od Kejnovih pomoćnika. On je mlad i obrazovan kriminolog koji se forenzikom bavi u čast svog srednjoškolskog druga, koji je dve godine posle automobilske nesreće podlegao povredama.

U timu je i Erik Delko (Adam Rodrigez), forenzičar specijalizovan za podvodne istrage. Aleks Vuds (Kandi Aleksander) je patolog. Ona je obrazovana i poznata po tome što se obraća žrtvama.

Balistički stručnjak u timu je Kali Dukesne (Emili Prokter), a najmlađi član tima je Rajan Vulf (Džonatan Togo) koji svojim drugačijim pristupom pomaže u rešavanju slučajeva.

Za razliku od serijala Mesto zločina: Njujork, ova verzija serije o forenzičarima je mnogo bogatija koloritom, a kao i u prethodna dva serijala koja smo emitovali, i u ovom je glavna muzička tema ostvarenje grupe "The Who". Reč je o numeri Won't Get Fooled Again.

Likovi

Poručnik i glavni istražitelj policije Majamija Horejšio Kejn (Dejvid Karuzo) je šef kriminalističke laboratorije, forenzički analitičar, nekadašnji policajac u odredu za demontiranje bombi. Sve što zna, naučio je od svog mentora Ala Hemfrisa. On oseća veliku odgovornost prema svojim saradnicima i trudi se da sve odluke donosi hladne glave. Često se oslanja na svoje instinkte. Bio je kratko u braku sa Marisol, sestrom Erika Delka. Horejšio je čovek od stila i najčešće nosi dizajnirana odela (Hugo Bos), a svoj opušteni poslovni stil upotpunjuje naočarima za sunce.

Detektiv (3. nivo) Kali Dukesne (Emili Prokter) je specijalista za balistiku. Ona je južnjakinja sa snažno izraženim ponosom, odrasla uz oca alkoholičara. Zahvaljujući snažnoj želji za uspehom, ponekad i po svaku cenu, Kali je bila đak generacije. Posle završenog koledža, radila je kao policajac u Nju Orleansu, gde je zbog impresivnog poznavanja oružja dobila nadimak "Metak-devojka". Dobar glas o njenoj stručnosti stigao je i do Kejna, kome je bio potreban stručnjak za balistiku. Iako je naučila da veruje svojim kolegama, Kali je privatno vrlo oprezna. Ona uvek nosi poluautomatski pištolj "lady smith 3913".

Detektiv (3. nivo) Erik Delko (Adam Rodrigez) je, kao i neki od njegovih sunarodnika, došao na brodu koji je ilegalno prevozio imigrante sa Kube. Njegov pragmatični otac (Rus), dok je Erik još bio dečak, usmeravao ga je ka nauci, a majka (Kubanka) mu je usadila visoke moralne standarde. Erik je otkrio kako da kombinuje to dvoje kada se upisao na policijsku akademiju. Po završetku akademije, počeo je da radi u ronilačkoj jedinici, gde je kombinaciju njegovih instinkta i naučničke radoznalosti primetio Horejšio Kejn. Kada je Kejn preuzeo vođenje laboratorije, Erik je postao jedan od njegovih prvih regruta.

Medicinski istražitelj Aleks Vuds (Kandi Aleksander) je majka dvoje dece, navikla na veliku odgovornost. Odmalena je želela da bude doktor i neumorno je radila da bi ostvarila taj svoj san. Ali, tokom stažiranja se suočila sa birokratskim delom posla i rešila da odustane od bavljenja medicinom. I nije prošlo mnogo pre nego što je shvatila da joj forenzička medicina zaista odgovara i postala je poznata po tome što se obraća žrtvama. Kada su je, posle nekoliko godina rada u Njujorku, pozvali u novootvorenu laboratoriju u Majamiju, sa zadovoljstvom je prihvatila da radi rame uz rame sa Kejnom, jer izuzetno poštuje njegov rad. Njeni maniri u odnosu prema žrtvi su zaista jedinstveni i sasvim je jasan njen stav da i mrtvi i živi mogu ispričati svoju priču.

Rajan Vulf (Džonatan Togo) se pridružio Kejnovom timu posle pogibije jednog od istražitelja. Pošto je diplomirao na odseku za hemiju u Bostonu, Rajan je shvatio da život proveden u laboratoriji nije za njega. Zato je i upisao postdiplomske studije iz genetike. Nedugo zatim je krenuo u Majami na policijsku akademiju. Diplomirao je kao prvi u klasi i počeo da radi u patroli. Izdvojio se svojom inteligencijom i ambicioznošću, jer je više od svega želeo viši čin. U trenutku kada je trebalo da ga dobije, ukazala mu se prilika da radi uz Horejšija Kejna. I baš u njegovom timu Rajan je objedinio svoje znanje i iskustvo stečeno radom u policiji. Njegova sposobnost da obrati pažnju na svaki detalj biće mu od velike pomoći u poslu.

Zanimljivo

Uloga Megan Doner bila je ponuđena Šili Vord, ali ju je ona odbila.

Iako su svi gradski pejzaži zaista snimljeni u Majamiju, scene na obali snimane su na plaži Menhetn, u predgrađu Los Anđelesa.

Glavnom glumcu originalne verzije Mesta zločina, Vilijamu Pitersenu, ponuđena je mogućnost da radi kao producent na toj seriji, ali je on to odbio.

Verujući da će druge produkcijske kuće neminovno kopirati seriju Mesto zločina, producenti ove serije zajedno sa čelnicima TV stanice Si-Bi-Es odlučili su da stvore spin-of serije u nadi da će biti prvi koji će kopirati sopstvenu seriju.

Horejšio je dobio ime po pesniku Horejšiju Algeru.

Sofija Milos je jedino ime člana ekipe koje se pojavljuje bez matematičke jednačine.

broj komentara 38 pošalji komentar
(četvrtak, 12. maj 2011, 13:29) - anonymous [neregistrovani]

pitanje...

Koja je ovo bila seozona?

(utorak, 10. maj 2011, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

nije valjda keli

nije valjda keli podmetnula onu eksploziju,ako jest znaci da je ona ukrala dijamante.

(ponedeljak, 09. maj 2011, 20:37) - Milica [neregistrovani]

csi

ma serija je extra...jedino sto volim na rts-u.nadam se da ce sve sezone da prikazu..

(petak, 06. maj 2011, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

erik delko

da,o erik delko tu vise ne radi, sada radi u tuzilastvu,ali jos uvek voli keli:) :) :)

(petak, 06. maj 2011, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

erikovo pravo ime

erikovo pravo ime je adam rodriguz,ako ste ranije gledali seriju, u spici je pisalo kako se zove, prema tome oni koji ovo nisu gledali od 1. sezone nek ne pisu ne tacne podatke.....

(petak, 06. maj 2011, 01:10) - anonymous [neregistrovani]

gdfbd

sta se radi u danasnjoj epizodi jesu umrli ili nisu kakvi su ono duhovi hahahahahha

(četvrtak, 05. maj 2011, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

erik delko

Serija je super,gledam obavezno,ne propustam nijednu epizodu.Najvise mi se svidja Adam Rodriguez(Erik Delko),kakav je...

(četvrtak, 05. maj 2011, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Kyle Harmon

Taj glumac se u stvarnom zivotu zove Evan Ellingson. Pozz :D

(petak, 29. apr 2011, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

Horacije

Horejsio-Horacije
LEPO IME

(petak, 29. apr 2011, 21:13) - Rade [neregistrovani]

lose

Serija je glupa sa hrpom iritantnih glumaca i predvidljivim krajem svake epizode(isto vazi za sve CSI derivate). Dajte neku pravu krimi seriju, a ne ovaj trash...