Upitnik

Libija i Gadafi - svrgavanje diktatora ili rat za naftu?

Rat u Libiji - tema je emisije Upitnik.
Šta su pravi uzroci, a šta posledice događaja u Libiji? Da li je cilj pobune i vojne akcije u Gadafijevoj zemlji svrgavanje diktatorskog režima ili otimanje ogromnog naftnog bogatstva? Zbog čega američki predsednik Obama poredi Libiju sa dešavanjima na Balkanu? Da li se menja politička i ekonomska mapa sveta posle svega što se desilo u zemljama afričkog kontinenta?
To su samo neka od pitanja o kojima će govoriti gosti Upitnika:
Miroslav Lazanski, specijalni izveštač Politike iz Libije,
Darko Tanasković, islamolog, Obrad Kesić, politički analitičar koji će se uključiti iz SAD, kao i drugi eksperti za bezbednost i spoljnu politiku.
U emisiji će biti emitovani snimci novinara Miroslava Lazanskog snimljeni proteklih nedelja u Libiji pre nego što je poslednjim avionom napustio tu zemlju.
Urednik i voditelj: Olivera Jovićević

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 27. mar 2011, 23:49) - Mila [neregistrovani]

.

Menjam nasu demokratiju za ovakvu diktaturu ;)

(petak, 25. mar 2011, 03:10) - Bob Petrovich [neregistrovani]

Libija - R2P

Odlicna emisija. Mozda bu samo naziv bio precizniji da glasi -svrgavanje diktatora ili rat za vodu?

Naime, Libija proizvodi samo 2% svetske nafte a na teritorije Libije se nalaze zalihe pitke podzemne vode uporedljive sa kolicinom vode koju Nil unese u Mediteran za 200 godina.

Agresija na Libiju je verovatno prvi rat za vodu u istoriji. Kad se tome doda da je bogatstvo libijske drzave oko 1000 milijardi dolara pljacka kao motiv postaje vrlo verovatna.


Bivsa americka sekretarka Medlin Olbrajt je svojevremeno neoprezno izjavila da nije fer da Rusija ima bogatstva Sibira samo za sebe. Meni se cini da su zapadne demokrate to isto pomislile i za Libiju. U tom svetlu bi se mogla shvatiti i izjava premijera Putina o krstaskom ratu-ne treba smetnuti s uma da da su Krstasi poharali Konstantinopolj i zemlje kroz koje su prolazili toboze ratujuci za casni krst. Ili danasnjim jezikom, za R2P i usputnu pljacku.

(sreda, 23. mar 2011, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

Gadafi The Best Dictator in the world

Mora se priznati,da je ova emisija,pakazala koji su u stvarni motivi NATO alijanse,odnosno zapadnih sila,svaka cast,veliki plus za emisiju i za goste.

(sreda, 23. mar 2011, 03:50) - mare [neregistrovani]

cestitke

Jedna od najboljih emisija. Dva eksperta, svako u svojoj oblasti.

(sreda, 23. mar 2011, 02:20) - anonymous [neregistrovani]

diktatura

Dajte ljudi i kod nas diktaturu po principu pukovnika Gadafija i bice nam banja...jer Srbija je puna prirodnih bogatsva,samo treba iskoristiti na pravi nacin..
NAPRED GADAFI!!!!!!!!!!!!

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]