Dugo putovanje

"Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", novi dokumentarni film produkcije Si-Ti-Vi (SEETV) biće premijerno prikazan na Prvom programu RTS-a.

U filmu reditelja Željka Mirkovića i producenta Dušana Gajića, pisci Miljenko Jergović i Marko Vidojković bave se razlikama u tumačenju istorije na području bivše Jugoslavije i istražuju kako podele, u viđenju prošlosti, utiču na sadašnjost i budućnost regiona.

Ovaj "Road movie", o posvađanim balkanskim istorijama, sa dvojicom poznatih pisaca u glavnim ulogama, već je učestvovao na svim najznačajnijim festivalima u regionu. Posle uspešne svetske premijere na međunarodnom festivalu "Zagrebdox", u martu, učešća na festivalu "Balkan Trafik" u Briselu i festivalu "Beldosc" u Beogradu, Dugo putovanje će se pojaviti 25. jula, u zvaničnoj selekciji Sarajevskog filmskog festivala - verovatno najvećeg filmskog događaja u regionu.

Tokom leta, film je učestvovovao i na Festivalu kreativnog dokumentarca u Herceg Novom i "Dokufestu" u Prizrenu. Dugo putovanje je film koji još nije predstavljen širokoj publici, ali se o njemu uveliko govori kao primeru svežeg pogleda na stare balkanske kontroverze.

Već na premijeri u Zagrebu, Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest privuklo je veliku pažnju i dobilo pozitivne kritike u hrvatskoj štampi. Jutarnji list, u tekstu na dve strane, detaljno predstavlja film kao opušteno i duhovito putovanje kroz neke od najmračnijih epizoda ovdašnje istorije i neka od najozloglašenijih stratišta.

Slobodna Dalmacija konstatuje da je u pitanju neformalni čas istorije, koji će gledaocima biti intrigantan, slagali se sa njim ili ne, a Večernji list citira protagonistu filma, Miljenka Jergovića, koji kaže da je Jugoslavija mrtva, ali da njene kontroverze još nisu pokopane.

List odaje priznanje autorima koji su, jednosatnim dokumentarcem, progovorili o Blajburgu i Jasenovcu, Vukovaru i distriktu Brčko, stratištima i istorijskim mitovima, nacionalizmu i istini. Putujući trošnim, crvenim "jugom", Vidojković i Jergović ispituju koliko strana ima istina, bez namere da filmom ispišu preciznu istoriju, piše beogradska Politika.

Glavni protagonisti filma su dvojica pisaca, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Marko Vidojković iz Srbije, koji se smenjuju za volanom "juga" u vožnji, sa kraja na kraj puta, koji se nekad zvao Autoput bratstva i jedinstva. Kroz retrovizor, Marko i Miljenko bacaju pogled na zajedničku prošlost, istražuju podele koje je donela istorija, pitaju se gde ih vodi sadašnjost, i dobro se zabavljaju.

Dok se "jugo" probija između kamiona i brzih automobila, čeka u redovima na bezbrojnim graničnim kontrolama, Miljenko i Marko razmišljaju o novom, svežem stanju na Balkanu. U vožnji komentarišu vesti na radiju i sećaju se starih numera, ali iznad svega - razgovaraju sa ljudima od kojih traže odgovor na to kako su dotle dospeli i gde će ih dalje odvesti autoput istorije.

"Nemoguće je burnu istoriju regiona, kakav je Zapadni Balkan, opisati jednim filmom, kaže protatogonista fima Marko Vidojković. "Ono što, ipak, može da se razjasni jeste velika medijska i politička manipulacija ovim prostorima, koja traje kroz celu noviju istoriju, a nastavlja se i danas. Putovanje u automobilu, sklonom kvarovima, koji sudbinski nosi naziv "jugo", od Triglava do Vardara, oživljava jednu, nekada veliku, srećnu i moćnu državu, rasturenu pohlepom i mržnjom, kako spolja, tako i iznutra."

"Naša istorijska stvarnost se u poslednjih 50 godina menjala više puta, onako kako se menjala i politička stvarnost. U tom menjanju raznih istina, mi smo se nakako pogubili i izgubili širinu i interesovanje za onog drugog", kaže reditelj filma Željko Mirković.

"Nakon ove ekskurzije i pređenih 3000 kilometara na putu, u malom crvenom "jugu", otkrivajući i tragajući za tim drugim ili trećim oko nas, možda ćemo uspeti malo bolje da sagledamo i sebe. Prešli smo toliki put, da bismo se vratili sebi" kaže Mirković.

"Moja lična istorija je istorija nemogućeg povratka kući", kaže protagonista filma, pisac Miljenko Jergović. "Taj povratak je nemoguć, zbog toga što je mesto koje sam doživljavao kao dom, kao zavičaj, kao domovinu, ostalo izgubljeno u vremenu. Priča koju smo prošli moj prijatelj Marko i ja za mene je, zapravo, pokušaj da se probije ta vremenska opna, da se otkrije šta se sa nama, našim životima i našim zajedničkim i pojedinačnim istorijama u međuvremenu dogodilo."

"Dovoljno je videti razlike sa kojima se u Hrvatskoj i Srbiji obeležava godišnjica "Oluje", Jasenovca i Blajburga, konfliktna tumačenja rata u Bosni oživljena su suđenjem Radovanu Karadžiću, ili sa koliko žuči se i danas u Srbiji raspravlja o ulozi četnika i partizana, da bismo shvatili da ovaj film nije film o istoriji - već o sadašnjosti. Međusobno suprotstavljene istorije nisu specijalitet Balkana, ali je vreme da naučimo kako da izađemo na kraj sa tim razlikama, na način koji neće stvarati tle za nove sukobe, rekao je producent filma Dušan Gajić.

Reditelj je Željko Mirković, novinari Slađana Zarić, Borjan Jovanovski, kamerman Miodrag Trajković, tonski snimatelj Goran Stifanić, asistent kamere Nenad Spasojević, scenaristi Željko Mirković i Dušan Gajić, montažer Pavle Nikić, saradnik na scenariju Tim Judah, autor muzike Vlada Divljan, producent Dušan Gajić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 19. nov 2010, 08:20)
Goran [neregistrovani]

Hocemo reprizu

Konacno nesto dobro...hocemo reprizu

(četvrtak, 18. nov 2010, 19:33)
anonymous [neregistrovani]

dobar izbor

dobre filmove pustate u poslednje vreme...

(četvrtak, 18. nov 2010, 17:58)
zvrk [neregistrovani]

hvala...

Posto sam veliki ljubitelj dokumentarnih fiolmova, jako me raduje sto cu odgledati i ovaj zanimljiv road movie...
Nadam se, da ce u buducnosti rts posvetiti vise paznje dok. filmovima...