Porodica Soprano

Uzbudljiva američka televizijska serija autora i izvršnog producenta Dejvida Čejsa o Toniju Sopranu, šefu italijanske mafijaške grupe u Nju Džerziju, koji očajnički pokušava da izbalansira između svog porodičnog života i karijere kriminalca.

Radnja serije smeštena je u Nju Džerzi i vrti se oko mafijaša Tonija Soprana (Džejms Gandolfini) koji pati od depresije, koja je rezultat dugogodišnjeg stresa zbog posla kojim se bavi, ali i zbog potisnutih emocija koje datiraju iz detinjstva.

Dodatni teret njegovom životu je i zategnut odnos sa suprugom Karmelom Soprano (Edi Falko) i njihovo dvoje dece Midovom (Džejmi Lin Sigler) i Antonijem (Robert Iler).

Udarnu glumačku ekipu čini i Tonijeva šira porodica: njegova majka Livia (Nensi Marčand), sestra koju u filmu igra Aida Torturo, stric Korado Soprano, rođaci Toni Bludeto i nećak Kristofer Moltisani (Majkl Imperioli).

Livia pokušava da manipuliše vlastitim emocionalnim problemima. Tonijev stric povezan je sa zločinačkim ambicijama i uključen u mafijaški klan. Kristofer je, takođe, uvučen u Tonijevu drugu porodicu. Međutim, on se muči sa narkomanijom i alkoholizmom i željom da stekne poštovanje, dok se Toni Bludento nada kako će jednog dana krenuti poštenim putem.

Tonijev bliski krug ljudi čine i Silvio Dante, Pol Gvaltiejeri i Salvatore Bonpensioero. Silvio je Tonijev najbolji prijatelj, dok je svojevremeno sa Polom i Salvatoreom, koji su dugogodišnji vojnici, radio na "prljavim poslovima".

Kao i likovi koje igraju u seriji, većina glumaca u Porodici Soprano poreklom su Italijani. Mnogi članovi glumačke postave pojavili su se zajedno u filmovima i serijama, pre nego što su se pridružili postavi Porodice Soprano.

U seriji igra ukupno 27 glumaca koji su se pojavili u kriminalističkom filmu Martina Skorsezea Dobri momci, uključujući glavne glumce.

Prva sezona Porodice Soprano

Serija počinje kad Toni Soprano doživljava napad panike. Zbog toga traži pomoć na terapiji kod doktora Dženifera Melfija.

Polako se otkrivaju detalji o Tonijevom odrastanju, kako je očev uticaj najviše pomogao njegovom gangsterskom razvoju, ali i kako je Tonijeva majka, Livija, bila osvetoljubiva i možda patila od poremećaja ličnosti.

Njegov komplikovani odnos sa ženom Karmelom, kao i njen osećaj u pogledu Tonijevih veza sa mafijom, dodatno opterećuju Tonija i njegov život.

Nakon naređenja za likvidaciju Brendana Filonea i lažne egzekucije Kristofera, Tonijev stric postavljen je za šefa porodice, iako, zapravo, Toni iza kulisa kontroliše većinu stvari. Prva sezona završava se hapšenjem Tonijevog strica.

Najuspešniji televizijski projekat

Ostvarivši veliki komercijalni i kritički uspeh, Porodica Soprano je najuspešnija serija u istoriji kablovske televizije.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Porodica Soprano je premijeru doživela na televizijskoj mreži HBO, 1999. godine, a sa emitovanjem je završila tek 2007. Pred gledaocima Javnog servisa je šest sezona, odnosno ukupno 86 epizoda.

Serija je poznata po visokom kvalitetu na svim nivoima produkcije, a često je hvaljena i za scenario i glavne uloge.

Osvojila je brojne nagrade, uključujuću 21 Emi i pet Zlatnih globusa i postavila se kao jedan od najpoznatijih prozvoda popularne kulture dvehiljaditih godina.

Priča o Porodici Soprano najpre je počela kao dugometražni film o mafijašu na terapiji koji ima problema sa svojom majkom. Nakon doprinosa svog menadžera Lojda Brauna, reditelj je odlučio da adaptira scenario za televizijsku seriju.

Interesantno je to što su imena u seriji, zapravo prijatelji iz srednje škole samog reditelja. Čejs, koji je inače poreklom Italijan, očekivao je da će mu mafijaško okruženje omogućiti da obrađuje teme kao što su, između ostalih, identitet italijanskih Amerikanaca i priroda nasilja.

Veći deo serije snimljen je na lokacijama u Nju Džerziju, dok su unutrašnje sekvence snimane u jednom njujorškom studiju.

Režija: Dejvid Čejs

broj komentara 122 pošalji komentar
(sreda, 10. apr 2013, 18:06) - new jersey [neregistrovani]

the sopranos

tony soprano i ralph cifaretto najaci,najbolja serija ikada

(sreda, 10. apr 2013, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

topola

najbolja serija,pustite je ponovo

(utorak, 05. feb 2013, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

repriza

Pustite opet Sopranove!:D

(subota, 08. dec 2012, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

porodica soprano je zakon

Najbolja serija za sva vremena!!!

(sreda, 21. nov 2012, 11:58) - Gledalac [neregistrovani]

Again

Kada ce opet krenuti na RTS?

(nedelja, 14. okt 2012, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

Soprano...

...Soprano,pa stace vam te "kapitalisticke" limunade od iskvarenog Holivuda,a...

(nedelja, 14. okt 2012, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Soprano

Pustite Sopranove

(ponedeljak, 03. sep 2012, 20:34) - Marko Nojic [neregistrovani]

Ponovo Sopranovi

Dali moze rts televizija da opet pusta sopranove to je bila jedina dobra serija

(utorak, 27. dec 2011, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

porodica soprano

Shvatam da rts ima ugovornu obavezu da prenosi skupstinu srbije ali rts ima obavezu prema gradjanima koji vec placaju rts pretplatu bar dobiju validnu informaciju o programu javnog servisa.Konkretno mislim na rts2 kada napisu i na teletekst strani i u svim programima da ce preprizna epizoda porodice Soprano biti u 17h a cesto se desava da u to vreme emituju skupstinu a onda ni u naknadnim terminima ne emituju reprizu serije
S postovanjem Sale

(utorak, 13. dec 2011, 22:07) - nemke [neregistrovani]

veruj mi nije

Veruj mi nije umro probaj da nadjes igricu Sopranos Road to Respect radi se o tome kako je sin od Tony-a nastavio familiju i uvek se seca njegovih reci i kako ga je ucio kroz zivot.A i usput ovo je prva sezona ima ih 6