Balkanski špijun

Drama Dušana Kovačevića o političkoj paranoji Ilije Čvorovića, bivšeg staljiniste, koji je dve godine odležao u zatvoru. Sledeći svoju paranoju, on proganja podstanara, povratnika iz Francuske, u kome vidi agenta mračnih imperijalističkih sila, državnog neprijatelja i špijuna.

Film počinje radijskom emisijom o tek završenoj sednici od velike važnosti za zemlju. I kada su vesti pri kraju, u kuhinju ulazi Ilija Čvorović. Deluje dosta nervozno, pali cigaretu i pita za podstanara, jer je njegovo prisustvo uzrok psihičkog stanja u kojem se odjednom našao.

Zbog njega su ga zvali u policiju na „informativni razgovor". Iako je podstanar običan krojač koji se posle dvadeset godina, zaradivši mukotrpnim radom nešto para, vratio u zemlju da otvori modni salon i tu nastavi život, Ilija ne veruje u tu činjenicu, sumnja u njega i već je u njegovim očima „gadan i opasan čovek", jer da nije tako, misli on, zašto bi njega pozvali u policiju.

Sve to Ilija priča svojoj supruzi Danici, koja je obuzeta kuhinjom, namirnicama, besparicom i brigom što ćerka kao diplomirani stomatolog već godinama nema posla.

Stiže i podstanar i priča o svojim nevoljama: ne može da reši formalnosti oko otvaranja krojačkog salona, jer ga birokratija, kao građanina, obezvređuju.

Tu se pojavljuje i ćerka Sonja sa vestima da je, slučajno, preko veze, našla posao. Prelazeći olako preko velikog događaja u porodici, Ilija telefonira inspektoru Državne bezbednosti o kretanju i nekim susretima podstanara sa ljudima.

Inspektor, shvatajući da u svemu tome Ilija Čvorović preteruje, olako prelazi preko njegovog telefonskog „referisanja", što će Iliju dovesti do potpunog razočaranja.

Obuzet neprijateljstvom drugih prema njegovoj zemlji, Ilija odlučuje da se posveti kontrašpijunaži - praćenju podstanara i prikupljanju dokaza o njegovoj „zločinačkoj" aktivnosti.

Film Balkanski špijun smatra se jednim od najboljih filmova u jugoslovenskoj kinematografiji XX veka. Glavne uloge tumače: Danilo-Bata Stojković, Zvonko Lepetić, Mira Banjac, Bora Todorović.

Na Festivalu igranog filma u Puli 1984. godine, film Balkanski špijun osvojio je prestižnu nagradu festivala - Zlatnu erenu, i nagradu za nabolju mušku ulogu.

Film je 2009. godine, u anketi Moć filma: Najbolji filmovi po žanru, po ocenama korisnika, vodećeg filmskog portala IMBD, bio proglašen za najbolju komediju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. dec 2010, 22:35) - Rade [neregistrovani]

Kojeg sistema

Pa nije prosli sistem stvarao filmove, ljudi umjetnici su ih stvarali i hvala Bogu stvaraju i danas.

(ponedeljak, 07. jun 2010, 04:27) - anonymous [neregistrovani]

Najbolji

Ovo je najbolji film svih vremena. Ne samo u bivsoj Jugoslaviji nego i sire. Kod nas u Hrvatskoj je stekao kultni status. Danilo Bata je legenda. Zao mi je sto nisam mogao s tim genijalcem sresti kada je bio kod nas u Zagrebu. Laka mu zemlja.

(ponedeljak, 07. jun 2010, 01:41) - anonymous [neregistrovani]

pohvale

ajde da bar nesto postujemo i hvalimo iz proslog sistema

(nedelja, 06. jun 2010, 23:06) - Luka [neregistrovani]

Kraljevi..

Ajde sada lepo priznaj pa ce Djura da ti oprosti sto te je tukao!

(nedelja, 06. jun 2010, 22:26) - glas razuma [neregistrovani]

Ilija i brat Djura

u operaciji "podstanar" ucinili su ovaj film remek-delom.

(nedelja, 06. jun 2010, 22:22) - n@co [neregistrovani]

Halo...

Jel ste vi malocas zvali?E pa hoce centrala da pogresi jednom ali ne sto puta.A sta nije vam jasno?E pa bice vam jasno,mars dzukelo jedna mars.ILIJA CVOROVIC!

(nedelja, 06. jun 2010, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Ilija Čvorović

Vrhunski film :)