Bond na RTS-u

Operacija grom

Britanski bombarder ukraden je zajedno sa dvema atomskim bombama koje za mogu ubiti milione ljudi.

Iza svega stoji Spektra, zločinačka organizacija u koja godinama teži globalnoj dominaciji. Džejms Bond, zajedno sa kolegama agentima kreće na jedan od najzahtevnijih zadatka u karijeri.

Potraga Bonda vodi na Bahame gde upoznaje Emilija Larga, drugog čoveka Spektre i prelepu Dominu, čijim čarima niko ne može odoleti. Bitka za sudbinu sveta odigraće se na morskom dnu, gde će Bond uz pomoć saradnika pokušati da sprečiti katastrofu neverovatnih razmera.

Uloge tumače: Šon Koneri, Klodin Oger, Adolfo Seli, Lusijana Paluci, Rik Van Nater, Gaj Dolman, Moli Piters, Martin Bezvik, Bernard Li, Dezmond Levlin...

Režija: Terens Jang.

ZANIMLjIVO

- "Operacija grom" je trebalo da bude prvi 007 film. Međutim, pravni problemi među koautorima doveli su do toga da "Dr. No" (1962) ipak bude izabran za prvi film.

- Ovo je prvi Bond film koji ima dva elementa koji su ključni za uspeh franšize. Prvi film je za koji je dizajner Moris Binder radio otvarajuće sekvence, po kojima će kasnije svi filmovi biti poznati. A takođe, ovo je prvi film koji na posteru ima naslikanu panoramsku scenu avanture. Što je kasnije bila tradicija sve do filma "Dozvola za ubijanje" (1989).

- Za otvarajuću scenu, dizajner Moris Binder snimio je plivače koji plivaju nagi u crno-beloj tehnici, a je onda naknadno optičkim procesom dodao boju.

- Ovo je jedini Bond film koji je nagrađen Oskarom. Nagradu za vizualne i specijalne efekate dobio je Džon Stirs. Takođe, jedino u ovom filmu Albert R. Brokoli i Hari Salcman nisu potpisani i kao producenti, već samo kao izvršni producenti.

- U scenama koje su snimane pod vodom u kojima se Bond susreće sa ajkulama, Šon Koneri je trebalo da bude zaštićen providnim plastičnim pločama koje bi ga štitile u krupnim kadrovima. Međutim, ploče su bile visoke samo 90 santimentara i ajkule su mogle da plivaju iznad njih, pa je Koneri bio mnogo bliže ajkulama nego što je to želeo. Režiser Terens Jang je izjavio u jednom intervjuu da su u filmu upotrebljene scene u kojima je Koneri zaista bio zaprepašćen od straha.

- Bez obzira preživljeni strah Šon Koneri je izjavio da mu je ovo omiljeni Bond film u kome je glumio.

- Džejms Bond ne pije votka-martini koktel u ovom filmu. Umesto toga, on naručuje šampanjac "Dom Perinjon". Pored toga, ovo je prvi film iz zvanične serije u kome Bond ne puši.

- Budžet ovog filma bio je veći nego ukupan budžet prva tri filma iz zvanične Bond serije.

- Scena u kojoj se Bond i Domino sreću pod vodom i nestaju iza stene, prvobitno je trebalo da se završi kadrom Domininog bikinija koji isplivava. Ali producent Albert Brokoli je smatrao da bi taj deo trebalo izbaciti jer je previše sugestivan.

- Klodin Oger je bivša mis Francuske. Njen glas morao je biti nadsinhronizovan jer je govorila engleski sa teškim francuskim akcentom.

- Rakel Velč, Džuli Kristi, Fej Danvej, Meri Menzis, Glorija Pol i Marija Gracija Brućela bile su u najužem izboru za ulogu Domino. Producenti su se odlučili sa Velčovu, ali je ona u poslednjem trenutku odustala od ovog filma da bi glumila u "Fantastičnom putovanju" (1966).

- Kaskader Bil Kaming dobio je bonus od 450 dolara za uskakanje u Largoov bazen u kome su plivale ajkule.

- Ovo je jedini Bond film u kome možemo da vidimo sve agente sa dozvolom za ubijanje i smatra se najpopularnijim kada je reč o prodatim bioskopskim kartama. Čak 140 miliona dolara zarađeno je od prodaje karata. Iza njega nalazi se film "Goldfinger" sa 130 miliona dolara.

- Za potrebe podvodnog snimanja potrošeno je 85.000 dolara.

- Neki od bukvalnih prevoda filma u zemljama prikazivanja: "Vatrena lopta" (Nemačka i Finska), "Operacija gromovito nebo" (Norveška), "Smirite se, gospodine Bond" (Holandija), "Atomska lopta" (Portugal), "Agent 007 u vatri" (Danska).

broj komentara 0 pošalji komentar