petak, 19. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица



 

Naslovna > TV > RTS 1 > Niko nije rekao neću, drugi deo

ponedeljak, 11. maj 2009, 22:02

Niko nije rekao neću, drugi deo

Nastavak dokumentarnog serijala o pilotima MIG-a 29 bavi se sudbinama Predraga Milutinovića, Nebojše Nikolića, Dragana Ilića, Bore Zoraje, Abdula Emetija i Dragana Milenkovića.

To su priče o pilotima koji su, iako svesni naše inferiornosti i nemoći, krenuli u svoj sudbonosni let braneći nebo Jugoslavije tokom bombardovanja 1999. godine.

14 MIG-ova 29, koliko ih je bilo tada u našoj avijaciji, bili su u poluispravnom stanju, dešavalo se da tokom borbenog leta otkaže radar i da pilot tada ne može raketu da ispali. Sa druge strane, NATO je koristio 600 najsavremenijih aviona sa dometom raketa koji je bio duplo veći od naših. Dešavalo da naši avioni budu pogođeni i pre nego što pilot na radaru MIG-a primeti neprijateljski avion. Bez obzira na sve, niko od pilota u toj neravnopravnoj i nepravednoj borbi nije rekao neću.

Drugi deo dokumentarnog filma "Niko nije rekao neću" bavi se sudbinama pilota Predraga Milutinovića, Nebojše Nikolića, Dragana Ilića, Bore Zoraje, Abdula Emetija i Dragana Milenkovića. Piloti Milutinović i Nikolić poleteli su prve večeri NATO bombardovanja. Nikolić je oboren iznad Titela u borbi sa 24 NATO aviona. Milutinović je poleteo sa Ponikva i oboren je iznad planine Jastrebac. Boro Zoraja je u vazduhu proveo 40 minuta, što predstavlja najduži let tokom NATO bombardovanja. Pilot Emeti uspeo je da u zahvat uhvati neprijateljski avion i nedostajalo mu je samo još nekoliko sekundi da lansira raketu. Milenković je dobio tajni zadatak da obori "neoborivi" izviđački U2, a Ilić je uspeo da sleti sa oštećenim avionom.

Dokumentarni film "Niko nije rekao neću" donosi priče koje do sada nikada u javnosti nisu u potpunosti ispričane. Sudbina pilota praćena je u dokumentarno - igranoj formi, u visoko produkcionom maniru. Prvi put su u snimanju dokumentarnih rekonstrukcija korišćeni kranovi i farovi, a rekonstrukcija događaja rađena je na avionima, helikopterima i uz pomoć padobranske jedinice.

Reditelj emisije Petar Stanojlović
Direktor fotografije Zoran Sinđelić
Montažer Marija Bogičević
Novinar Vesna Ilić
Autor serijala Slađana Zarić

1
коментари број коментара 79 | cwпошаљи коментар
(ponedeljak, 08. dec 2014, 20:36)
anonimusi srbija [нерегистровани]
oпошаљи одговор

koma caruje austrija

Kakve ljudine. Kao i neki drugi u komentarima, i kod mene ako ih put nanese u austriju, dobijaju kod mene i smestaj i hranu i poklanjam im kola. Reci su dzabe, narocito medju komentarima, i posebno bez potpisa, tako da obecavam veliko bogatstvo. A oni su na delima pokazali i dokazali, njima tako nesto nije potrebno da poklanjaju kule i gradove. Slava im za zivota i posle.

1
(nedelja, 01. sep 2013, 12:32)
koma car [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Nasi piloti

Nema tih reci koje bi opisale hrabrost i smelost ovih ljudi.Svaka vam cest "celicna ste krila nase zemlje".
Mogu samo reci da ako vas put nanese do Svedske moji ste gosti.Puno pozdrava od bivseg oficira JA.

1
(sreda, 03. apr 2013, 07:46)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

srbi iz rs

Srpski sinovi,heroji,nikada vas necemo zaboraviti!

1
(sreda, 27. mar 2013, 03:57)
kosovac88 [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Kosovo je srce Srbije!

ponovo citam komentare,prisecam se filma i opet mi se vraca isti osecaj.
Vitezovi NIKAD VAS NECEMO ZABORAVITI ! Napravite jos dokumentaraca...

1
(petak, 09. dec 2011, 20:28)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Makedonac

Puno pise o Arizanovu ali on je Makedonac iz Strumice koji se zrtvovao za Srbiju,

1
(nedelja, 25. sep 2011, 17:31)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

vas komentar nema veze sa ovom emisijom

Svaka cast vasem ocu, verujem da je bio kao oficir posten covek, ali me zanima da li je i on stao na stranu tudmanove politike koja se vodila tih godina , narocito prema srposkom narodu. Sta su vam smetala obelezja sfrj pa ste morali da stavite obelezja ndh a zna se dobro kakva je to tvorevina bila i sta su radili

1
(nedelja, 25. sep 2011, 17:23)
Vladimir Begovic [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Zauvek Zahvalan

Nezaboravite ove divne ljude koju su dali sve od sebe da bi sacuvali nasu zemlju. Ucinili su koliko su mogli, a samo oni znaju kroz sta su prolazili i kako im je bilo u tim teskim vremenima i naravno njihovim porodicama. Ja im se divim na njihovoj hrabrosti i pozrtvovanosti koju su pokazali

1
(nedelja, 04. sep 2011, 14:56)
milan sojic [нерегистровани]
oпошаљи одговор

ULICA PILOTA

predlazem da se jedna od glavnih ulica gradova srbije nazove ulica pilota ucesnik sam tih dogadjaja aerodrom sjenica...

1
(nedelja, 12. jun 2011, 02:10)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Postovanje

Svaka cast ovim ljudima. Srbija treba da bude ponosna sto ima ovakve ljude. Hvala vam.

1
(utorak, 10. maj 2011, 21:28)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

ZA SRBIJU ! ! !

To su nasi Heroji sa tim uslovima ja nebi imao snage da to uradim hvala im ! ! !, ipak su izasli na pice ,nek im je laka zemlja , da su usli kopneno iz austrije ja bi dosao iz austrije mislim DA MISLIM ;kao mnogi drugi ....

1
1