Istražitelji iz Majamija

Serije o forenzičarima sastavni su deo programa u udarnom terminu većine televizija u svetu koje izlaze u susret afinitetima i interesovanjima svojih gledalaca. Ni RTS ne zaostaje za ovim trendom, pa po završetku emitovanja 4. sezone serije “Mesto zločina” smeštene u Njujork, na programu će biti treća serija franšize Ci-Es-Aj.

Reč je o seriji "Istražitelji iz Majamija" i 29. aprila od  23.05 počinje emitovanje 6. ciklusa ove serije. Reč je o TV ostvarenju čuvenog tima - producenta Džerija Brukenhajmera i autora Entonija Zikera, En Donahju i Kerol Mendelson - koji stoji i iza prethodna dva serijala o forenzičarima: "Mesto zločina: Las Vegas" i "Mesto zločina: Njujork".

Kada je 2000. godine u emitovana prva epizoda originalnog serijala o forenzičarima, bilo je odmah jasno da su detektivske serije inovativnim i donekle sirovijim pristupom podignute na novi nivo. Sada je fokus sa toga ko je počinio zločin premešten na to kako je zločin izvršen. U ovom serijalu selimo se na ulice Majamija i pridružujemo se grupi od 20 miliona gledalaca, koliko je u proseku imala ova serija u Americi. Ali, za razliku od prethodna dva serijala koja smo prikazali, u "Istražiteljima iz Majamija" težište je na samo jednom slučaju po epizodi, a timu Horejšija Kejna će, u zavisnosti od slučaja, povremeno pomagati i kolege iz Las Vegasa i Njujorka.

Tim Horejšija Kejna (Dejvid Karuzo) istražuje misteriozna i neuobičajena ubistva, ali i rešava zagonetke vezane za pljačke, silovanja, samoubistva, kao i za nasilje koje hara idiličnim okruženjem Majamija. Kejn je glavni kriminolog koji, s obzirom na to da je bio policajac u odredu za demontiranje bombi, i te kako zna da se nosi sa napetim situacijama. U njegovom timu nalaze se istražitelji, patolozi, balističari i laboratorijski tehničari koji sakupljaju dokaze i rešavaju zločine vođeni moralnom obavezom prema žrtvi. Rori Kohran (Tim Spidl) je jedan od Kejnovih pomoćnika. On je mlad i obrazovan kriminolog koji se forenzikom bavi u čast svog srednjoškolskog druga koji je dve godine posle automobilske nesreće podlegao povredama. U timu je i Erik Delko (Adam Rodrigez), forenzičar specijalizovan za podvodne istrage. Aleks Vuds (Kandi Aleksander) je patolog. Ona je obrazovana i poznata po tome što se obraća žrtvama. Balistički stručnjak u timu je Kali Dukesne (Emili Prokter), a najmlađi član tima je Rajan Vulf (Džonatan Togo) koji svojim drugačijim pristupom pomaže u rešavanju slučajeva.

Za razliku od serijala "Mesto zločina: Njujork", ova verzija serije o forenzičarima je mnogo bogatija koloritom, a kao i u prethodna dva serijala koja smo emitovali, i u ovom je glavna muzička tema ostvarenje grupe The Who. Reč je o numeri "Won't Get Fooled Again".

! O LIKOVIMA

- Poručnik i glavni istražitelj policije Majamija Horejšio Kejn (Dejvid Karuzo) je šef kriminalističke laboratorije, forenzički analitičar, nekadašnji policajac u odredu za demontiranje bombi. Sve što zna naučio je od svog mentora Ala Hemfrisa. On oseća veliku odgovornost prema svojim saradnicima i trudi se da sve odluke donosi "hladne glave". Često se oslanja na svoje instinkte. Bio je kratko u braku sa Marisol, sestrom Erika Delka. Horejšio je čovek od stila i najčešće nosi dizajnirana odela (Hugo Bos), a svoj opušteni poslovni stil upotpunjuje naočarima za sunce.

- Detektiv (3. nivo) Kali Dukesne (Emili Prokter) je specijalista za balistiku. Ona je južnjakinja sa snažno izraženim ponosom, odrasla uz oca alkoholičara. Zahvaljujući snažnoj želji za uspehom, ponekad i po svaku cenu, Kali je bila đak generacije. Posle završnog koledždža, radila je kao policajac u Nju Orleansu, gde je zbog impresivnog poznavanja oružja dobila nadimak Metak-devojka. Dobar glas o njenoj stručnosti stigao je i do Kejna, kome je bio potreban stručnjak za balistiku. Iako je naučila da veruje svojim kolegama, Kali je privatno vrlo oprezna. Ona uvek nosi poluautomatski pištolj "Lady Smith" 3913.

- Detektiv (3. nivo) Erik Delko (Adam Rodrigez) je, kao i neki od njegovih sunarodnika, došao na brodu koji je ilegalno prevozio imigrante sa Kube. Njegov pragmatični otac (Rus), dok je Erik još bio dečak, usmeravao ga je ka nauci, a majka (Kubanka) mu je usadila visoke moralne standarde. Erik je otkrio kako da kombinuje ovo dvoje kada se upisao na policijsku akademiju. Po završetku akademije, počeo je da radi u ronilačkoj jedinici, gde je kombinaciju njegovih instinkta i naučničke radoznalosti primetio Horejšio Kejn. Kada je Kejn preuzeo vođenje laboratorije, Erik je postao jedan od njegovih prvih regruta.

- Medicinski istražitelj Aleks Vuds (Kandi Aleksander) je majka dvoje dece, navikla na veliku odgovornost. Odmalena je želela da bude doktor i neumorno je radila da bi ostvarila taj svoj san. Ali, tokom stažiranja se suočila sa birokratskim delom posla i rešila da odustane od bavljenja medicinom. I nije prošlo mnogo pre nego što je shvatila da joj forenzička medicina zaista odgovara; i postala je poznata po tome što se obraća žrtvama. Kada su je, posle nekoliko godina rada u Njujorku, pozvali u novootvorenu laboratoriju u Majamiju, sa zadovoljstvom je prihvatila da radi rame uz rame sa Kejnom jer izuzetno poštuje njegov rad. Njeni maniri u odnosu prema žrtvi su zaista jedinstveni i sasvim je jasan njen stav da i mrtvi i živi mogu ispričati svoju priču.

- Rajan Vulf (Džonatan Togo) se pridružio Kejnovom timu posle pogibije jednog od istražitelja. Pošto je diplomirao na odseku za hemiju u Bostonu, Rajan je shvatio da život proveden u laboratoriji nije za njega. Zato je i upisao postdiplomske studije iz genetike. Nedugo zatim je krenuo u Majami na policijsku akademiju. Diplomirao je kao prvi u klasi i počeo da radi u patroli. Izdvojio se svojom inteligencijom i ambicioznošću jer je više od svega želeo viši čin. U trenutku kada je trebalo da ga dobije, ukazala mu se prilika da radi uz Horejšija Kejna. I baš u njegovom timu Rajan je objedinio svoje znanje i iskustvo stečeno radom u policiji. Njegova sposobnost da obrati pažnju na svaki detalj biće mu od velike pomoći u poslu.

ZANIMLjIVO

- Uloga Megan Doner bila je ponuđena Šili Vord, ali ju je ona odbila.

- Iako su svi gradski pejzaži zaista snimljeni u Majamiju, scene na obali snimane su na plaži Menhetn u predgrađu Los Anđelesa.

- Glavnom glumcu originalne verzije "Mesta zločina", Vilijamu Pitersenu, ponuđena je mogućnost da radi kao producent na ovoj seriji, ali je on to odbio.

- Verujući da će druge produkcijske kuće neminovno kopirati seriju "Mesto zločina", producenti ove serije zajedno sa čelnicima TV stanice Si-Bi-Es odlučili su da stvore spin of serije u nadi da će biti prvi koji će kopirati sopstvenu seriju.

- Horejšio je dobio ime po pesniku Horejšiju Algeru.

- Sofija Milos je jedino ime člana ekipe koje se pojavljuje bez matematičke jednačine.

broj komentara 36 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. feb 2012, 01:01)
mallena [neregistrovani]

Csi Miami

a koja je ovo sezona koja se trenutno daje na RTS u?

(subota, 11. feb 2012, 21:52)
zorana [neregistrovani]

super serija!

ova serija je ekstra glumci su odlicni obozavam ovu seriju!gledam je od prve sezone.

(nedelja, 30. maj 2010, 23:09)
anonymous [neregistrovani]

z

zanimljiva serija

(četvrtak, 20. maj 2010, 16:39)
.....love,,,, [neregistrovani]

nestrpljiva sam!

Jel zna neko da mi kaze dal ce Erik ostati ziv???Serija je vrh vrhova..a tek glumci...

(subota, 15. maj 2010, 20:40)
ana [neregistrovani]

zavrsila se serija steta

da li moze neko da mi kaze kada je nastavak ove serije jer ocigledno da sinoc nije bio kraj

(ponedeljak, 12. apr 2010, 19:11)
anonymous [neregistrovani]

Zdravo

serija je super
mozete da pustite bouns
kada se ova zavrsi

(subota, 09. jan 2010, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

super

istrazitelji iz majamia su najbolji.Ja ih gledam cijeli dan.Odlicni su.Svi koji ih gledaju su kraljevi. POZDRAV OD FANTOMA.

(utorak, 02. jun 2009, 18:05)
anonymous [neregistrovani]

Snajper

A u sledecoj sezoni borice se sa ruskom mafijom, sto ce na kraju sezone prouzrokovati Delkovim nestankom - mogucom smrcu.

(nedelja, 31. maj 2009, 22:27)
DJMZ [neregistrovani]

Odgovor

Horejsio je iscenirao svoju smrt da bi uhvatio lika koji rastura zabranjene metke.

(petak, 29. maj 2009, 23:07)
anonymous [neregistrovani]

Carica

Ja mislim da imas u dvd klubovima da uzmes sve delove.................