Braća po oružju

Svake subote odmah posle filma u 21.30 gledaoci RTS-a biće u prilici da pogledaju desetodelnu mini-seriju "Braća po oružju" iz produkcije Ejč-Bi-O. Reč je o epskom TV ostvarenju iza kojeg kao producenti stoje Stiven Spilberg i Tom Henks.

Reč je o seriji koja u centru pažnje ima četu E, elitnu padobransku jedinicu koja se borila tokom Drugog svetskog rata. Nju su sačinjavali obični momci, koji su prošli kroz najveći konflikt u istoriji. Dok su oči sveta bile uprte u njih, oni su mogli da se oslone samo jedni na druge. Samo na RTS-u gledaoci će moći da vide istinitu priču o američkim padobranicma čiji su neverovatni podvizi tokom Drugog svetskog rata stvarali istoriju kakvom je danas poznajemo.

Ovo TV ostvrenje nastalo je prema knjizi Stivena I. Embrouza u kojoj je opisana istinita priča o američkoj padobranskoj elitoj jedinici koja se borila tokom Drugog svetskog rata. Emboruz je podatke za knjigu sakupljao iz intervjua sa preživelima, ali i iščitavajući brojne dnevnike i pisma vojnika. Počevši od 1942. godine kada su u Džordžiji prošli kroz rigorozni kamp za trening, preko iskrcavanja u Francusku tokom "dana D", učestvovanja u borbama protiv nacista u Bastonju i hvatanju Hitlra 1945. godine. Svaka od deset jednosatnih eipizoda počinje svedočenjima ratnih veterana čije se reči pretapaju u dramu koja se fokusira na ključne momente u istoriji postojanja čete E.

Ova epska priča o hrabrosti, požrtvovanju, saborništvu i herojstvu i, kako poručuju iz kuće Ejč-Bi-O, najvažniji je originalni TV projekat iz njihove produkcije. Kako se moglo očekivati od saradnje Henks-Spilberg, sve u ovoj seriji je prvoklasno, počevši od 1.100 ari velikog terena za snimanje na Hatfild aerodromu blizu Londona (na istoj ovoj lokaciji je Spilberg snimao "Spasavajući redova Rajana"), preko autentičnih kostima i oružja, pa sve do vojnog kampa koji su vojnici prošli pre snimanja.

Uloge tumače Kirk Akevedo ("Oz"), Dejvid Švimer ("Prijatelji"), Džimi Felon ("Subotom uveče uživo"), Kolin Henks ("Rozvel"), Dejmian Luis, Nil Makdonou i Doni Valberg.

Kao izvršni producenti potpisuju se Tom Henks i Stiven Spilberg, a na svakoj od epizoda radili su mnogi vrhunski režiseri i scenaristi današnjice, uz Stivena Embrouza, koji je uz Tonija Toa i Gerija Gocmana bio izvršni ko-producent. Među rediteljima koji su radili na ovoj seriji nalaze se i Dejvid Frenkel ("Ljubav u Majamiju"), Tom Henks ("To što radiš"), Dejvid Lilend ("Voleo bih da si ovde"), Ričard Lonkrejn ("Ričard III" sa Ijanom Makeleonm u glavnoj ulozi), Dejvid Nater, Fil Alden Robinson ("Polje snova").

VAŽNI PODACI

Snimanje ove epske mini-serije trajalo je tri godine i potrošeno je više od 120 miliona dolara. Primarna mesta za snimanje bila su na 1.100 hektara površine, blizu Hatefilda u Engleskoj. Selo izgrađeno na 12 hektara stalno je modifikovano da bi se dočarala atmosfera 11 različitih evropskih gradova.

- Ova mini-serija ima pet puta veću produkciju od one kojom smo raspolagali snimajući "Spašavajući redova Rajana". Snimali smo u Aldburnu i Apoteriju u Engleskoj, ali i u Francuskoj, Normandiji, Holandiji. Lokacija napravljena za snimanje ove serije na 1.100 hektara je prvoklasna i idealna za oživljavanje duha prošlosti. Koristili smo najnoviju generaciju kompjuterski generisannih efekata koja do tada nije bila korišćena, izjavio je Tom Henks.

Do trenutka kada je završeno snimanje treće episode serije, odeljenje za specijalne efekte već je iskoristilo više pirotehnike nego što je korišćeno u filmu "Spašavnje redova Rajana".

Kostimografi su izradili 2.000 američkih i nemačkih uniformi, uključujući i 500 pari padobranskih odela. Sašiveno je više od 1.200 kostima za glumce koji su tumačili civile. Više od 10.000 statista bilo je angažovano za potrebe serije. Među njima je bilo čak 500 uloga sa tekstom.

Stariji vojni konsultant, kapetan Dejl Dej bio je nadzornik na snimanju kako bi se što vernije prikazao duh tog vremena. Uz to, on je bio nadzornik rigoroznog desetodnevnog vojnog kampa koji su prošli svi glumci. Između ostalog, 18 sati dnevno bilo je ispunjeno fizičkim treninzima i vojnim manevrima.

- Ideja je bila da, kada počnu da portretišu nekog vojnika, kada im režiser da uputstvo da izgledaju umorno ili uplašeno, glumci mogu da se oslone na realno iskustvo. Jer, prolazeći kroz obuku, oni su mogli da razumeju šta iscrpljenost i strah znače za nekog vojnika. Želeo sam da im pružim mogućnost da znaju takve stvari, a to jednostavno nije moguće drugačije osim da ih stavim u realnu situaciju.

Da bi što bolje naučili stil iskakanja iz aviona karakterističan za četrdesete godine prošlog veka, glumci su morali da treniraju skakanje iz aviona sa visine od 122 metra.

 

broj komentara 27 pošalji komentar
(četvrtak, 28. apr 2011, 00:05)
anonymous [neregistrovani]

h

Band of Brothers!

(ponedeljak, 29. mar 2010, 17:18)
anonymous [neregistrovani]

hhh

naj serija na svijetu

(sreda, 27. jan 2010, 19:19)
Ana [neregistrovani]

super

Serija je super, kada se završi prikazivanje mogli biste ponovo da je reprizirate

(nedelja, 17. jan 2010, 21:43)
aleks@ [neregistrovani]

za rts

serija je extra samo bolje da pustate nesto domace vikendom.hvaLA

(nedelja, 17. jan 2010, 21:41)
mara-b.b. [neregistrovani]

braca po oruzju

serija je ekstra.samo ako moze malo ranije

(četvrtak, 14. jan 2010, 18:13)
maric [neregistrovani]

znam ja

al necu da ti kazem

(četvrtak, 10. dec 2009, 23:09)
anonymous [neregistrovani]

bravo rts

ne mogu, a da ne pohvalim kvalitet programa rts-a ,porast/veliki/ objektivnosti iaktuelnost tema. Svaka cast .nijejednom nisam zazalio placanje pretplate. Zelim vam dalji uspeh i samo tako nastavite.

(subota, 11. jul 2009, 16:29)
ognjen [neregistrovani]

oskar

mislim da bi ova serija trebala da dobije 10000... oskara

(petak, 29. maj 2009, 16:15)
Milan NS [neregistrovani]

@ Milan

Band of Brothers, a evo ga i link http://www.imdb.com/title/tt0185906/

(nedelja, 24. maj 2009, 01:34)
Milan [neregistrovani]

ORIGINALNI NASLOV

Odlicna serija!
Jel' zna neko koji je Originalni Naslov Serijala, bicu mu zahvalan!!

Pozdrav!!