Poslednja audijencija, serija

Prva epizoda: detinjstvo, mladost i početak političkog angažovanja

Novinar lista Politika, gospodin Martinac započinje intervju sa krepkim osamdesetogodišnjakom, liderom Radikalne partije, Nikolom Pašićem. Iako se u početku snebivao i po svom običaju vrdao da na direktna pitanja odgovori, Pašić vrlo brzo otvora dušu i njegova sećanja i pripovedanja postaju svojevrsni čas istorije Srbije s kraja 19. i početka 20. veka.

U prvoj epizodi upoznaćemo Nikolu Pašića kao dečaka, saznati da ga je kao studenta u Cirihu u politiku gurnuo niko drugi do Svetozar Marković, upoznati se sa neslavnim početkom vladavine kralja Milana i takozvanim smederevskim "atentatom", zatim prvim sukobima kralja Milana sa radikalima.

I dok Pašić daje svoj veliki intervju u ondašnjoj javnosti izbija korupcionaška afera i skandal koji se vezuje za ime i delo njegovog sina Rada Pašića...

U glavnim ulogama: Miodrag Radovanović i Gordan Kičić kao Nikola Pašić stariji i Nikola Pašić mlađi, zatim Boris Milivojević kao kralj Milan Obrenović, Milutin Milošević kao novinar Martinec.

U ostalim ulogama Snežana Savić, Ivan Bosiljčić, Andreja Šepetkovski, Miloš Vlalukin, Tanja Bošković, Nenad Stoimenović, Nebojša Milovanović, Erol Kadić, Živan Saramandić, Jelena Gavrilović, Danijel Sič, Borka Tomović, Milan Mihailović, Nebojša Ilić, Bogdan Diklić, Nataša Tapušković, Jovan Ljubenović, Aleksandar Torlaković, Marko Jeremić, Miša Rakočević, Predrag Kolarević i drugi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 05. nov 2008, 14:36)
Milovan [neregistrovani]

Najzad docekasmo

Slozicu se sa svim gore navedenim komentarima,
svaka cast i nadam se da ce ovakvo dobrih serija biti jos u skorijoj buducnosti.

(utorak, 04. nov 2008, 22:06)
anonymous [neregistrovani]

Odlicna serija

Fenomenalna serija i mali cas iz istorije videlo se i detinjstvo i Psicevo i kralja A leksandra Obrenovica i zivot Karadjordjevica,super,bravo

(utorak, 04. nov 2008, 20:02)
Nemanja Marjanovic [neregistrovani]

bravo

Samo sto se zavrsila repriza monumentalne serije Vuk Karadzic evo iz prekaljenog objektiva Djordja Kadijevica novog iznenadjenja: Kratkotrajna ali snazna saga o zivotu Nikole Pasica! Jos ako znamo da je pri scenariju asistirao Zika Lazic, osvedoceni poznavalac istoriskih tema (Ubise Knjaza), onda je utisak vise nego potpun. Divno je to sto se posle prave najezde profanih serija pokrecu ovakvi, visestruko zanimljivi da ne pominjem koliko obrazovno korisni, projekti. Divno je to sto RTS ponovo oko sebe okuplja sjajnu ekipu, sto podrzava kreativne ideje i podupire iskusne stvaraoce. Jednostavno- Bravo!

(četvrtak, 30. okt 2008, 13:43)
anonymous [neregistrovani]

Pun pogodak

Zahvaljujuci sjajnom reditelju KADIJEVICU na rts ponovo imamo sjajnu seriju. Pre svega ona je istorijska ,edukativna ali u isto vreme protkana emocijama.Svaka cast za odabir uglumaca, kako VELIKIH tako i onih malih;mislim na decu glumce.SJAJNO

(sreda, 29. okt 2008, 19:42)
anonymous [neregistrovani]

Serije i filmovi

Problem je sto serije i filmovi iz komunistickog perioda najcesce ne odgovaraju istorijskoj istini, vec je rec o grubim izvrtanjima nacionalne istorije, i ta nazovi umetnicka stvaralastva bila su pravljena u dnevno-politicke svrhe Titove Jugoslavije i odbrane socijalizma, bratstva i jedinstva, partizana kao jedinih dobrih momaka itd. Nemam nista protiv istorijskih serija, kakva je "Kraj dinastije Obrenovic" ili ova sad, "Poslednja audijencija", ali treba napraviti i serije sa malo objektivnijim pogledom na Drugi svetski rat, a ne samo reprizirati serije koje su em istorijski netacne ili delimicno tacne, em ideoloski i u svakom drugom smislu prevazidjene.

(sreda, 29. okt 2008, 19:27)
Miodrag Kreculj [neregistrovani]

Poslednja audijencija

Tek sto se zavrsila repriza odlicne serije "Srecni ljudi"pruzila nam se retka prilika i zadovoljstvo da pratimo nazalost kratku seriju monumentalnog istorijskog sadrzaja.Steta sto takvih serija nema vise.Mozda bi,ako me secanje ne vara nekom prilikom mogli da reprizirate seriju,ime joj ne pamtim,ali se odnosi na dogadjaje nakon usvajanja rezolucije informbiroa 1948 u Bukurestu.Ili jednu takodje zanimljivu istorijsku seruju o dogadjajima pred pocetak Drugog svetskog rata sa plejadom kvalitetnih srpskih glumaca uvek rado vidjenih na platnu,daskama ili ekranu sve jedno. U svakom slucaju ovakve serije znacajno obogacuju programsku semu i sigurno su korisne kao potsecanje na relativno blisku istorijsku proslost starijima i mladima narocito rodjenim u rasejanju da steknu na pristupacan nacin uvid u proslost naroda kojem pripadaju.