Trag: Jeka sa Zebrnjaka

U odlučujućim borbama za konačno oslobađanje srpskih zemalja od Turaka, mala Srbija mobilisala je četiristo hiljada vojnika, što je bilo čak 14 odsto ukupnog stanovništva.

Samo primer Drmna, kraj Požarevca, čijih je svih 67 mobilisanih seljana poginulo u Prvoj četi Prve srpske armije u Kumanovskoj bici, govori o prinetoj žrtvi za oslobođenje.

Današnji izgled i stanje spomen-kosturnice na Zebrnjaku izginulima u Prvom balkanskom ratu, najblaže rečeno, opominje.

Da li je stogodišnjica tih borbi, koja se navršava za tri godine, dovoljno dobar povod za više pažnje, pijeteta i obnovu porušenog spomenika? U svom prvobitnom stanju, spomenik je, sa kulom od 48 metara i svetionicima na vrhu bio najgrandioznije spomen-obeležje u Kraljevini Jugoslaviji?

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 14. okt 2009, 17:43) - Dragan [neregistrovani]

Jeka sa Zabrnjaka

Stvarno se slazem sa svim komentarima,a ciju smo zemlju oslobadjali,i kako je se zvala a danas nam ti isti Makedonci okrecu ledja.Zivela Srbija i Srbi treba da vrate sve sto je njeno.

(utorak, 13. okt 2009, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

Zebrnjak

Zivim na samo nekoliko kilometara od spomenika Zebrnjak pred ocima mi je svaki dan,bilo bi dobro da se spomenik vrati u onakvom sjaju kakav je bio pre rusevine,inace svake godine idem na odbelezavanje godisnjice bitke na tom mestu i nadam se da ce se za odbelezenja 100 godisnjice te bitke spomenik biti dogradjen.VELIKI POZDRAV SRBIN IZ KUMANOVA.

(utorak, 13. okt 2009, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Nažalost

moram da se složim sa prethodnim komentarom.

(utorak, 13. okt 2009, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

srbin

Sto se vlade ne dogovore oko tog spomenika(mekedonska i srpska)ida se krene u obnovu tog svetionka. Sramota je kako taj spomenik izgleda.Tu se odigrala najvaznija bitka u srpskoj istoriji, tu je "osveceno Kosovo",poginulo je dosta srba, a njihove kosti se raznose po tim brdima.Sramota i grehota.