Moja lepa Srbija

Varoš Mladenovac smestila se podno Kosmaja, planine čudesne energije i lepote. U okrilju Kosmaja stasali su mnogi umetnici a neki su ovde našli svoju oazu mira. Među njima se našao i dr Nele Karajlić, iskreni obožavalac prirode Kosmaja.

Prvi stanovnici su u ovu oblast došli još u vreme mlađeg kamenog doba, ima tome čak 8.000 godina. Svedočanstvo o svom postojanju ostavili su i stari Sloveni a područje Kosmaja ima veliki značaj za srednjovekovnu Srbiju, kao centar duhovnosti. To potvrđuju manastiri Pavlovac, Kasteljan i Tresije.

Svoje poslednje dane ovde je dočekao i despot Stefan Lazarević o čemu svedoči kameni obelisk u porti crkve Sv. Ilije u selu Crkvine.

Razvoj savremenog Mladenovca inicirali su vragolasti vizionari Mladenovačkih livada. Kada je trasirana pruga Beograd - Niš, jedna od stanica planirana je i obeležena u selu Međulužje. Mladenovčani su noću kočeve prenosili u svoje selo... I tako Mladenovac dobi železničku stanicu i izraste u lepu varoš.

Prvi džez orkestar u Srbiji formiran je s početka 20. veka u Mladenovcu. Svirali su u mladenovačkim kafanama i na balovima u Hotelu Balkan.

Neki kažu da blizina Beograda ne ide na ruku Mladenovcu, da sve najbolje odlazi u veliki grad. Ima neke istine i u tome ali da Mladenovac ima vredne i kreativne ljude i da u Mladenovac vredi navratiti, uverićete se kroz novi serijal "Moja lepa Srbija". 

broj komentara 0 pošalji komentar