Balkanskom ulicom: Sonja Savić - In memoriam

Bila je zima 2003. kada se Sonja Savić posle višegodišnjeg ćutanja i medijske izolacije pojavila kao gost emisije "Balkanskom ulicom".


U čast jedne od najboljih jugoslovenskih glumica, danas se emituje In memoriam izdanje posvećeno Sonji Savić, sa delovima tog velikog intervjua u kojem govori o svojim ovčarsko - kablarskim genima, zašto je se Srbija ne seća, koliko je zaradila od svojih kultnih filmova, koje prijatelje je volela i kako izgubila, o tome zašto joj je života dosta i čega joj je još preko glave, zašto nije tačno da je neprilagođena, o Belmondu i Klintu Istvudu - frajerima na koje je padala, o narko - dilerima i opijatima...
Uz kadrove iz arhive RTS - a, koji su trag vrhunske glume glumice koja je preminula ove nedelje.

Autor: Vesna Dedić

broj komentara 53 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2013, 05:17)
Nikola [neregistrovani]

Velika Sonja Savic

Ona je bila genije.Zbog svoje genijalnosti je i umrla.Nije mogla da podnese mrljanje i brlog ovog sveta.Nije mogla da podnese prevare i izdaju.To je veoma bolelo.Najautenticnija glumica sa nasih prostora.Bila je bozanstvena.

(ponedeljak, 16. jul 2012, 01:27)
anonymous [neregistrovani]

Muzika

Da li neko molim vas moze da mi kaze neko ime za tu divnu muziku koja se cuje u pozadini? :)

(nedelja, 01. jul 2012, 17:33)
snezana [neregistrovani]

kraljica

kraljica nad kraljicama,carica nad caricama

(nedelja, 26. sep 2010, 18:50)
anonymous [neregistrovani]

sOnJa

Ja mislim da za Sonju Savic ne postoji nijedna ruzna rec.....
Celog svog zivota se borila za pravdu.....Imala je svoj moto u zivotu....
U glumu je ulozila maksimalan trud,da bih za zadovoljila publiku(nas)

Mislim da je ostavila dobar utisak kod ljudi...
I to sto su novine pisale kako je ona umrla,to je bila licno njena stvar.....
Ostavila nam je veoma lepe filmove,pedstave (uspomene) koje ce uvek biti tu da nas podsete na SONJU SAVIC......!

(utorak, 27. apr 2010, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

Sonja Savic

Imala je cilj i moto u zivotu....
Film ,,Secerna Vodica'' u kojem je glumila glavnu ulogu dokazala je da je to najbolji film do sada.
U ovom interviju izdvojila bih onaj deo o generacijama..
,,U mojoJ generaciji bila je pustinja .Nije bilo diskoteka skupih automobila....U toj pustinji smo bili mi...Iste generacije ..''rekla je Sonja Savic...Ona ce mi uvek OSTATI U SECANJU KAO NAJBOLJA GLUMICA..I ZENA KOJA SE BORILA ZA SVOJE!!

(petak, 16. apr 2010, 23:50)
Stasha [neregistrovani]

Zauvek u mom srcu!!!

Neizmerno cista i iskrena do bola!! Veliki borac za ljudsku istinu i ljudska prava! Odrastala sam uz tebe i hvala ti na tome. Ostaces zauvek u mom srcu!

(ponedeljak, 01. feb 2010, 10:29)
vuk [neregistrovani]

diva

ovaka se nece vise roditi

(sreda, 20. jan 2010, 03:48)
anonymous [neregistrovani]

m2

veliki gubitak za srpsku kinematografiju a jos veca sramota za tu istu kinematografiju jer niko nije odao pocast jednoj glumici kakva je bila sonja da niko neode daje isprati ni jedan kolega ni koleginica sramota za srbiju sonja ima jos onih koji te nece zaboraviti neka ti je laka zemlja

(četvrtak, 17. dec 2009, 15:37)
anonymous [neregistrovani]

ČITAV INTERVJU

ljudi zna li netko di se može ČITAV intervju pogledati ili skinuti , bez ove novinarke . hvala

(subota, 19. sep 2009, 17:45)
anonymous [neregistrovani]

Godisnjica Sonjine smrti

Čekajuci Sonju…
(Godišnjica smrti glumice Sonje Savić)

"Sada ležiš na dnu vode… iznad tebe šaš i trava… kao leptir koji ode… kao dete koje spava… i dok te ljulja val za valom… sanjam da si opet živa.
Sonja je bila disident od rođenja. Uvek protiv. Ali uvek s razlogom. Nemirom svojim obeležena Antigona svoje generacije. Više rođena sestra no ljubavnica.
I kada je bivala radosna, oči su joj se tugom smešile. Ranjena detinjstvom, životu se gotovo izvinjavala što postoji. Zanesena filmom, Ekaterinom Velikom i ruskim avangardistima. Zaljubljena u Hemfrija Bogarta, filmove Miše Radivojevića koje još nije snimio i svoga profesora Minju Dedića.
Sonja Savić, o kojoj Aca Popović nije stigao da napiše roman, ali je filmska kamera sa kojom je ona tako vragolasto ceo svoj život očijukala, uspela da zabeleži, ovekoveči i oslika, poput Leonarda da Vinčija, taj njen najtužniji osmeh kojim nas je osvajala sa Velikih Ekrana.
Sonja Savić, generalna sekretarica naše posebne i jedinstvene Partije u čiju smo se pamet, talenat, kreativnost, inteligenciju i nevinu lepotu, životima zaklinjali.
Dobila je od života mnogo, ali je i zarana izgubila sve. I samo ona zna kako. I samo ona zna zašto.
Kao da se i nije naročito trudila da zadrži ono što joj je po svemu pripadalo. Mora da je njena reinkarnacija bila loše sprovedena, jer se pojavila u svetu u kome je već jednom davno živela. Otud i taj najtužniji Osmeh. Jer sve je ona to već jednom pre, možda i pre hiljadu godina, videla. I sve joj je to bivalo tako poznato i tužno i melanholično i ludo. I zato su se te oči tugom smeškale…"
Zapisao je na vest o Sonjinom odlasku, reči za spomen, njen kolega i prijatelj Rade Šerbedžija.
Čekajući Sonju… da se odnekud pojavi… u nekoj bolje realizovanoj reinkarnaciji, obraćam se Vama, uvaženim prijateljima Sonje Savić, jer neprijatelja ovde danas nema. Zovem se Milomirka Cica Jovović i obraćam se u ime porodice Savić, porodice čiji sam deo i danas, baš kao nekada kada sam deleći sa njima sve, provela u njihovom domu više od osam godina.
Sonja Savić je bila velika glumica, moralna, čestita i dobra osoba. Sonja je, sada je to sasvim jasno, pre godinu dana otišla neprilagođena na sadašnjost...
Njena porodica koja je odlučila da je na poslednji put isprati upravo ovde u Donjoj Gorevnici oseća danas dužnost da se zahvali svima koji su brojnim telegramima saučešća i ličnim prisustvom pokušali da ih uteše zbog najvećeg gubitka.
Sonja Savić se oko svih važnih stvari opredeljivala. Tako je stekla prijatelje koji će je pamtiti. Njima se porodica posebno zahvaljuje: Radetu Šerbedžiji, kolegi i prijatelju za tekst, čiji je deo trajno obeležje za spomen na Sonju, Minji Dediću uz beskrajnu zahvalnost za sve što je o glumi i životu naučila od svog profesora, Puriši Đorđeviću i Miši Radivojeviću, Sonjinim cenjenim rediteljima, Radoslavu Zelenoviću, direktoru Jugoslovenske kinoteke i Dinku Tucakoviću, upravniku Muzeja Jugoslovenske kinoteke zahvaljujući kojima je ova kuća od nacionalnog značaja za srpsku kinematografiju pravovremeno priredila komemoraciju i poslednji pozdrav koji su Sonji uputili kroz omaž i reviju deset njenih filmova u ciklusu "In memoriam" odajući i na taj način počast jednoj od najvećih srpskih glumica, Svetislavu Gonciću i Svetozaru Cvetkoviću, jednima od vernih i značajnih Sonjinih kolega kao predstavnicima generacije kojoj je pripadala, Čačanskom glasu na korektnom prenošenju informacija i drugim medijima koji su u trenucima najvećeg bola za porodicu, birali reči utehe, Saši Radivojeviću za dostojan omaž posvećen Sonji u Čačku, Mirku Mrkiću Ostroškom za korektan odnos prema likovnom rešenju Sonjinog spomen obeležja, Suzani Spasić, direktoru Fonda Olge - Olje Ivanjicki, koja se zajedno sa nedavno preminulom umetnicom uključila u pripremu monografije o Sonji, kao i svima kojima su trajno lik i gluma Sonje Savić ostali u sećanju.
Ovo obraćanje svima vama, koji ste i danas ovde da iskažete svoje poštovanje našoj Sonji, završiću rečima Svetislava Bate Prelića, reditelja filma "Šećerna vodica", filma koji je proslavio Sonju i Svetislava i koji glase: "Ni sada, kad smo svi svesni kako je to inteligentna i uzbudljiva osoba, kakav je to nedovoljno iskorišćen glumački talenat i kad svi želimo da joj odamo priznanje, nje nema. Siguran sam da je na nekom drugom ostrvu, u plavetnilu, sa svojim dragim prijateljima koji su kao i ona pobegli iz ovog sveta u čiste prostore kreacija i stvaranja."
Hvala Vam.

19. septembra 2009. u Donjoj Gorevnici
Milomirka Cica Jovović, NegotinBalkanskom ulicom Balkanskom ulicom

Autor:
Vesna Dedić

Emisija u kojoj gosti, značajna imena istorije duha Beograda i Balkana, govore o snovima, o uspehu u velikom gradu i trenucima sreće i tuge koji su im obeležili život. [ detaljnije ]