Stranac u Srbiji

Ranka Jakšić, autorka i urednica serijala dokumentarnih emisija „Stranac u Srbiji" prati život stranih državljana i bavi se razlozima njihovog dolaska i ostanka u Srbiji.

Iako se preteranim korišćenjem u današnjoj eri novih tehnologija čovek otuđuje bežeći u virtuelan svet, verbalna komunikacija putem Interneta omogućava da se ona odvija brže, spontanije, i na kraju, omogućava i direktne kontakte. U Srbiji je između ostalog i ovo jedan od razloga zbog čega ima više stranaca nego ranije. Tako je i Srbija danas svet u malom, u kome se odvija fuzija različitosti podnebalja, rasa, jezika, kultura, što će se osetiti i u ovoj epizodi.

Često se događa da su Stranci zaprepašćeni svojim prvim utiscima o Srbiji, da im neke naše navike i običaji izgledaju na granici neverovatnog, dok je njihovo tumačenje takvih situacija nama simpatično, o čemu će govoriti u ovoj epizodi Norvežanka Sine Forsland Olsen. Tako nije jasno zbog čega Srbi kada čestitaju rođendan vuku za uši, zašto je „zabranjeno" izaći s mokrom, neosušenom kosom napolje, kako je moguće da neko dobije slobodan dan da bi poveo gosta u razgledanje grada, zašto se Srbi boje da im se smrznu noge ako hodaju u kući bez papuča i još dosta toga. Ali, u Srbiji postoje druženja, pije se rakija s merom, i niko, ko je gost u Srbiji, ne može da ostane gladan, po rečima Sine Folsland Olsen.

Emisija je snimljena u Velikom Gradištu, Golupcu i na Srebrnom jezeru krajem oktobra, kada nam je gošća pokazala da može da se pliva u jezeru i kada je temperatura vode petnaest stepeni.

Autor i urednik: Ranka Jakšić

Snimatelj: Petar Vujanić

Snimatelj zvuka: Dragan Ušendić

Monažer: Milan Radičević

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. maj 2015, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

pozdrav

Prelepa i predivna devojka. Zelim joj svaku srecu u zivotu!

(utorak, 09. dec 2014, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

Ponosan

Ona je moja koleginica i divnije bice na svetu ne postoji. :) Mnogo je lepo raditi sa ovakvim ljudima. :)

(ponedeljak, 02. jun 2014, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

norveska

Svala cast za emisiju,odavno nisam ovako uzivala u svakoj!Mene je dvojka odusevila,jednostavbnoscu,i spremnoscu da sve prihvati kod nas iako joj neke stvari nisu jasne,ZASTO?Jer prosto ni meni nekad nisu jasne,kao zasto moramo da nosimo papuce u kucama,ako se ne osecamo da su nam i zasita potrebne.Divno peva,svira,i veoma je vesela osoba,i kao takva je sposobna da zivi u nasoj sredini,u protivnom sigurno bi joj bilo tesko.Verujem da i manja sredina daje svemu tome car,ipak su tamo ljudi okrenuti vise jedni drugima.Norveska cce svakako biti moja sledeca destinacija,predivna je .Zelim joj svaku srecu,divna osoba.Jos jednom pohvale autoru emisije!Srdacno.Holandija

(subota, 12. apr 2014, 18:28) - Dedica [neregistrovani]

Dobro je

Hvala vam što ste napokon emitovali emisiju, mogli bi smo nešto da naučimo od Norvežana kao i oni od nas u ostalom. Za početak mogli bi da nas stave na mapu Evrope a mi manje da razbacujemo otpad..