Šljivik

U prvoj emisiji novog serijala, koja se emituje na Prvom programu u subotu 1. marta 2014. u 17.25, "Šljivik" nas vodi u Banja Luku.

Svi takmičari koje je odabrala selekciona komisija na audiciji u Banja Luci doputovali su u Beograd, kako bi publici i žiriju pokazali na koji način se izvorna pesma, svirka i igra neguje u njihovom kraju. U četiri kategorije takmičiće se po dva predstavnika Banja Luke i okolnih mesta. Samo najbolji u svakoj od kategorija obezbediće prolaz u četvrfinale, gde će se susresti sa predstavnicima drugih gradova.

Uz pratnju Narodnog orkestra Radiotelevizije Srbije pod upravom Vlade Panovića nastupiće i specijalni gosti - Marinko Rokvić i Boris Režak sa najlepšim pesmama o ovom gradu.

U kategoriji Izvorne pevačke grupe susreću se ženska pevačka grupa KUD-a "Piskavica" iz Piskavice i muška "Tulanova pevačka grupa" iz komšijskog sela Verići. Zasviraće, u kategoriji Sviranje na narodnim instrumentima i dve tambure - trožica i četvorožica u rukama Radovana Jorgića iz Piskavice i Milovana Ćuluma iz Bistrice.

Uz narodni orkestar, u kategoriji Vokalni solisti slušaćemo vremešnu Borku Tadić iz Banja Luke i mladu Jovanu Novaković iz Markovca kod Čelinca. Uz pratnju tambure trožice nastupiće KUD "Piskavica" iz Piskavice i CKUD "Veselin Masleša" iz Banja Luke. Imaćemo prilike da otkrijemo kakve su to igre sa Zmijanja i vidimo ša sve na narodnoj nošnji zvecka pri igranju "Glamočkog" kola...

O plasmanu u četvrtfinale odlučivaće stalni tročlani žiri u sastavu dr Dimitrije Golemović, profesor etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Radojica Kuzmanović, naš istaknuti koreograf i Bilja Krstić, poznata pevačica izvorne muzike.

Urednici emisije: Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović

Scenarista: Slobodan Simojlović

Reditelji: Slobodan Simojlović i Darko Kamarit

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. mar 2014, 03:13)
anonymous [neregistrovani]

čuvarkuća

Sve je divno,ali žao mi je što je emisija takmičarskog karaktera.
Ti divni glasovi,kao izvori pitke vode!!!!

(subota, 01. mar 2014, 22:21)
anonymous [neregistrovani]

РС

Не знам, код мене је РТС први у кући.. Право Јована.. Подршка .. РС.. Челинац

(subota, 01. mar 2014, 22:03)
anonymous [neregistrovani]

srecno!


drago mi je sto je poceo novi serijal

odlicna emisija! sve pohvale

(subota, 01. mar 2014, 14:50)
anonymous [neregistrovani]

...

Drago mi je da ste bili kod nas,i molio bih vas da jos vise programa posvetitie nama u RS-u,gdje ste treca po gledanosti medijska kuca.Volimo vas

Šljivik Šljivik

Autor:
RTS

Ne tako davno, u vreme kada su naše bake i deke bili mladi, narodna pesma, svirka i igra, bili su sastavni deo svakodnevnog života. U važnim životnim trenucima, pri radu ili na zabavi, znalo se ko i šta peva, svira i igra. [ detaljnije ]