Moja lepa Srbije: Jagodina

Počinje emitovanje novog serijala emisije "Moja lepa Srbija". Od četvrtka 28. novembra, na prvom programu RTS-a, vodimo Vas u Jagodinu.

Jagodina se nalazi na reci Belici, u srcu Pomoravlja, ravničarskom pojasu koji se proteže sa obe strane Velike Morave - najveće srpske reke. Srednjovekovno selo Jagodna prvi put se pominje 1399. godine u jednom dopisu kneginje Milice Dubrovačkoj opštini, a gledaoci će imati priliku da vide pomenutu povelju, koja se danas čuva u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

Naselje Jagodina sigurno traje i menja se više od šest vekova i isto toliko čuva u zajedničkom pamćenju svojih žitelja znamenite događaje i ličnosti. Smatra se da najstariji tragovi života na tlu Jagodine potiču iz mlađeg kamenog doba, oko 5500 godine pre n. e.

Pored lepe, šumovite okoline u blizini grada su manastiri Jošanica, Ravanica i Kalenić, značajni srednjevekovni spomenici srpske kulture.

Prema legendi, Jagodina je dobila ime po prelepoj krčmarici Jagodi, mada neki kažu i po istoimenom voću, a od 1946. do 1992. godine nosila je ime po socijalisti i narodnom heroju Svetozaru Markoviću.

Jagodina je grad smeha, dobrih domaćina i ljubaznih ljudi. Poslednjih godina to je, posle Beograda, jedna od posećenijih turističkih destinacija, posebno kada je reč o gostima iz inostranstva. Akva park, Zoo vrt i Muzej voštanih figura samo su neka od mesta koja će oduševiti svakog turistu koji odluči da poseti Jagodinu.

Ceo svet obiđoh, ali, kao Jagodinu, nigde ne nađoh - reči su Jovanče Micića, čuvenog lika iz komedije Branislava Nušića, Put oko sveta. Trgovac iz Jagodine, koji je početkom prošlog veka na lutriji dobio ovu nagradu, postao je zaštitni znak grada i prva asocijacija na Jagodinu.

Još puno interesantnih legendi, detalja iz srpske istorije, umetničkih dela svetski poznatih umetnika, videće svi koji od 28. novembra budu uz prvi program RTS-a i emisiju Moja lepa Srbija.

Građani Jagodine ili poznati Ćurani, kako ih u narodu u šali zovu, pozivaju Vas da se upoznate na najbolji način, kroz druženje sa svim onim što vam kao domaćini nude. Upoznajte grad omladine i po mnogim mišljenjima, grad budućnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar