Bog i đavo srpske reči

„Samo je Crnjanski od svih nas rođeni pisac", govorio je čak i večiti rival Ivo Andrić, dok je sam Miloš Crnjanski tvrdio da su tokovi njegovog života omeli tokove njegove literature.

Bio je novinar, diplomata, prevodilac, profesor, sportista, polemičar, parničar, u izgnanstvu čak i obućar, kurir, konobar. Uporedo sa svim tim, ili bolje rečeno - iznad svega - pisac! Miloš Crnjanski je jedan od retkih pisaca čiji se život prelama u njegovim delima.

Zašto je pisac, po mnogima, najvećeg srpskog romana četvrt veka proveo i izgnanstvu? Da li je zaista bio jedini emigrant pred kojim su komunisti "kapitulirali"? Ko mu je pomogao da se vrati u SFRJ? Da li je i u starosti plaćao cenu mladalačkih ideala? Je li bio samo
antikomunista ili i nacionalista? Zašto mu nije oprošten susret s Hitlerom? U kakvim su odnosima bili Crnjanski i Ivo Andrić i da li su ga Andrićevi stavovi zaustavili na putu ka Srpskoj akademiji nauka i umetnosti?

U subotu se navršava 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. O životnim i literarnim seobama pisca u emisiji Oko magazin govre Draško Ređep,knjizevni kriticar i prijatelj Miloša Crnjanskog, Nikola Bertolino, prevodilac i priređivač nekoliko izdanja knjiga Crnjanskog, Slobodan Vladušić, docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Dragan
Jovanović, glumac.

Autor emisije Dragana Ignjić, urednik Gorislav Papić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 24. okt 2013, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

primedba

Suviše bombastičan naziv. A nije baš ni tačan.

(četvrtak, 24. okt 2013, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

pojašnjenje

Komunizam i nacionalizam se ne isključuju. Problem je što su u poslednje vreme oba izraza dobila negativne konotacije koje nemaju veze sa njihovim izvornim značenjem.

(četvrtak, 24. okt 2013, 13:40) - ego ego [neregistrovani]

...

ne postoji interes srpskog naroda jer srpski narod nije homogena celina, već je podeljen na klase

(četvrtak, 24. okt 2013, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

Само антикомуниста?

У тексту је приказано као да је национализам следећи стадијум антикомунизма (да ли је био само антикомуниста или и националиста). Наравно да је био националиста и наравно да му је било стало до српског народа и његових интереса које је заступао. То што су комунисти проказали српску нацију водило је њега (а и многе друге) и у антикомунизам. Тако да Црњасковљев антикомунизам пре проистиче из његовог национализма него обратно.

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]