Ja, mi i drugi: Praznoverje danas

Kada na putu vere možemo da skliznemo u praznoverje? Koliko je važno osećanje slobode da bi ljudi bili deo verske zajednice poput manastirske?

Kada i zašto predajemo svoju slobodu drugome? Šta to govori o nama? Šta je u osnovi ideje verske ispovesti? Kakva treba da je uloga duhovnika? Kada trijumfuje praznoverje? O ovim pitanjima govorimo tumačeći film Iza brda, rumunskog reditelja Kristijana Munđiuja.

 

Film je rađen prema knjizi koja je napisana na osnovu istinitog događaja, kada je pre nekoliko godina u jednom rumunskom manastiru, nakon izvođenja obreda „isterivanja đavola", jedna devojka umrla. Ovaj događaj duboko je potresao rumunsko društvo i polemike o tome kako je i zašto došlo do tragičnog ishoda, još uvek traju. Film je dobio nagradu za najbolji scenario na festivalu u Kanu 2012. godine. U emisiji govore prof. dr. Jasmina Ahmetagić, sveštenik Vukašin Milićević i prof. dr. Momčilo Đorđević.

Scenario i režija: Valentina Delić

Montaža: Ksenija Savićević

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 13. okt 2013, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Termin

Ovom narodu ovakve emisije treba prikazivati, da nedeljom,ali od dvadeset sati.Svakako i film.

(nedelja, 13. okt 2013, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Racionalno

Ova emisija i film su me danas zapanjili...
Teolog koji je govorio, kao i neurohirug i dotična gospodja su četiri veoma racionalne osobe, koje su zaista objasnile odlično pojam čitavog teološkog koncepta, kao i konfuziju baziranu na neobrazovanju i zastarelim shvatanjima...Koliko može piti opasno, kada neko daje pogrešnu pomoć je vrlo dobro objašnjeno...

(nedelja, 13. okt 2013, 13:17) - Danijela [neregistrovani]

Molba

Molim vas emitujete i filmove o kojima se govori u emisiji. Nedostaju nam filmovi koji imaju umetnicku vrednost, koji nas vracaju coveku i svrsishodnijem i celovitijem shvatanju sveta.

(nedelja, 13. okt 2013, 12:04) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje za RTS

Da li možete da na sajt postavite prethodne i buduće emisije?

Ove emisije su najzanimljivije i najpametnije što je RTS emitovao u poslednje vreme.

Predlažem da neposredno pre ili posle emisija emitujete i filmove o kojima se govori.