Eko karavan: A gde je šuma?

Šume Srbije, ako ne stradaju u požarima - testera im dođe krošnje...

Zla sudbina je zadesila jednu borovu šumu u centru Zlatibora. Ekipa Eko karavana se odazvala pozivu Udruženja građana "Sačuvajmo zlatiborsku šumu" da dođemo i da vidimo i čujemo - ko to tamo seče?

Članovi tog Udruženja su stari vikendaši i ljubitelji ove lepe planine koji su uputili apel nadležnima u opštini Čajetina ali i javnosti da se zaustavi dalje uništavanje ove, kako kažu, "poslednje zelene oaze" koja je stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta u samom srcu Zlatibora.

Još pre nekoliko godina "pala" su prva stoletna stabla borova da bi se gradio stambeni kompleks sa luksuzno opremljenim apartmanima od 50 do 95 metara kvadratnih za tržište.

Nedaleko od tih apartmana nalazi se crkva Preobraženja Gospodnjeg koja je počela da se gradi početkom devedesetih godina prošlog veka i još nije završena. Zemljište je crkvi svojevremeno poklonilo Preduzeće "Putevi"-Užice. Da bi se obezbedila neophodna sredstava za završetak hrama, zlatiborskoj crkvi je omogućeno da to zemljište isparceliše na petnaestak parcela i proda ih na tržištu. Neke parcele su već našle kupca.

Seča stabala na crkvenom zemljištu je počela s proleća 2012. godine, neposredno po usvajanju Plana generalne regulacije opštine Čajetina sa naseljenim mestom Zlatibor. Za građu Parohijskog doma i prilaznih puteva već su posečena mnogobrojna borova stabla.

Članovi Udruženja "Sačuvajmo zlatiborsku šumu" su izbrojali da je posečeno nekoliko stotina stabala i da je čitav teren devastiran. Nova seča tek sledi, pa se oni pribojavaju da od šume neće ostati ništa. Zato i upućuju apel - STOP DALjOJ SEČI!

Autor emisije Dragana Vasiljević, snimatelj Aleksandar Luković, montažer Milica Živojinović, fotografije Milorad Konrad.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. maj 2013, 11:24)
vojislav [neregistrovani]

seča šuma

iznenada se na facebook izgubila vaša stranica"zaštitimo zlatiborske šume"

(sreda, 23. jan 2013, 19:41)
zlatiborac [neregistrovani]

stop!

Da li ce konacno neko iz drzave reagovati i spreciti opstinske mocnike da zajedno sa gradjevinskom mafijom,smisljeno i proracunato unistavaju Zlatibor,ovo je jos jedna mutna radnja,a ima ih mnogo na Zlatiboru i u Cajetini!

Eko karavan Eko karavan

Autor:
Dragana Vasiljević

Ekološko-dokumentarni putopis o prirodi, ljudima, skrovitim mestima i zaštiti prirodnih vrednosti Srbije. [ detaljnije ]