Beograd - večiti grad

Otomanske vatre

Turski putopisac, Evlija Čelebija nam opisuje Beograd 1660. godine, ostavljajući nam dragocene podatke o orjentalnom gradu, koji je kako kaže, "svojom lepotom" nadmašivao Budim, Skoplje, Sarajevo i mnoge druge delove otomanskog carstva.

U osmanskom Beogradu, sa preko 200 džamija, brojne su derviške tekije u kojima mudruju sufijski mislioci, razvijaju se derviška bratstva, a najlepša gradska građevina je čuvena Batal džamija koja se nalazila na mestu današnje Narodne skupštine Srbije.

U epizodi saznajemo veoma interesatne i nedovoljno poznate podatke o redu Janjičara, bez kojeg nije moguće sagledati fenomen otomanske imperije. Kako je istorija vladavine Turaka Beogradom bila najdugovečnija, posvetili smo se opisu ustrojstva osmanskog carstva, sa posebnim osvrtom na Srbe koje je veličanstveni Sulejman hvalio i čiju je istoriju pomno izučavao. Sposoban i mudar sultan, Srbe uvodi u svoju administraciju.

Politički superiorni sistem osmanlija, pojasnićemo intrigantim podacima o sultanovom trošenju para, sa napomenom je još od ovog perioda u Beogardu postojala kovnica novca. Priča će nas ponovo vratiti Mari Branković, a letopisi će nam otkriti njenu ulogu u ustoličenju vaseljenskih patrijarha. Potresna priča o braći Mare Branković, oslepljenih u sultanovom kazamatu, približiće nam dramatične, poslednje dane pred pad poslednje srpske depostovine Stefana Tomaševića.

Otomanske Vatre će nas na kratko izvesti iz suvoparne istorijske faktografije da bi nas oplemenile ličnom tragedijom srpske braće Anđelovića, koji su ratovali, jedan na strani islama, drugi kao hrišćanski vitez. Njihov susret je dramatičan i pruža nam mogućnost da sagledamo svu nesreću jednog naroda, koji je osmanskom carstvu kroz istoriju, pružio veliki broj velikih vezira, među njima i onog najvećeg: Mehmed Paše Sokolovića.

Emisija je posvećena Braći Anđelović.

broj komentara 38 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2014, 19:55)
Владимир [neregistrovani]

Издање књиге

Молим да обезбедите издање ове изузетне књиге на ћириличном писму. Да ли постоји образложење због чега се нисте сетили да направите ћирилично издање?

(petak, 10. jan 2014, 13:31)
vesna [neregistrovani]

beograd veciti grad

Izvanredan serijal. Sa istom paznjom i divljenjem prema nasem Beogradu, gledam reprizu serijala. Veliko HVALA autorima i RTS za ovaj poduhvat. To je nesto najbolje sto sam gledala na bilo kojoj televiziji

(četvrtak, 09. jan 2014, 23:21)
A.D. [neregistrovani]

Beograd veciti grad

Svaka cast predivan serijal i knjiga Beograd veciti grad,svaka cast Aleksandru Diklicu.

(ponedeljak, 06. jan 2014, 10:19)
Milos [neregistrovani]

Bravo!

Gledao bih ovako nesto citav zivot!

(nedelja, 15. dec 2013, 17:15)
anonymous [neregistrovani]

Odlična emisija

Šteta što takvih emisija nema više. Program TV kuća je prenatrpan trećerazrednim američkim šund filmovima.
Putopisne i druge slične emisije uglavnom reklamiraju strane zemlje i njihove lepote.
Da li su urednici tih emisija i direktori tih kuća dobili besplatni turistički aranžman?

(utorak, 10. dec 2013, 22:17)
anonymous [neregistrovani]

Beograd

Da li postoji mogucnost da se reprizira serijal "Beograd veciti grad"?

(petak, 06. dec 2013, 21:48)
Lolic Predrag [neregistrovani]

najbolji ste

Da li mi možete reći kako da kupim CD ili knjigu iz serijala Beograd večiti grad.
Unapred hvala

(ponedeljak, 15. jul 2013, 20:54)
Natasa [neregistrovani]

Beograd veciti grad

Gledam vec drugi putovu predivnu pricu o nasem gradu i volela bih da je posedujem da bih mogla da uzivam u njoj kad god pozelim. Shodno tome mozete li mi reci da li postoji CD u prodaji i gde ga mogu nabaviti. Hvala unapred

(utorak, 14. maj 2013, 12:50)
ljiljana [neregistrovani]

serijal Beograd veciti grad

Da li i gde moze da se kupi knjiga ili tekst po kome je radjena serija "Beograd vecni grad"? Ili mozda CD?

(petak, 22. mar 2013, 14:03)
Aleksandra [neregistrovani]

Beograd

Sjajan serijal,nesto zaista vredno,sto treba imati u svakoj prilici. Molim Vas da mi kazete gde bih mogla da kupim CD sa sadrzajem ovog serijala. I naravno moze li repriza?