Beograd - večiti grad

Strašni sud

Kaznena vojna operacija pod imenom "Strašni sud", otpočela je nad Beogradom, zaglušujućom grmljavinom ubilačkog oružija nemačke avijacije, u nedeljno jutro, 6. aprila 1941. godine, u 6 sati i 30 minuta. Dok je istorijom silovana i izmučena prestonica još uvek spavala, nad njom je sa neba dejstvovala zastrašujuća "4. vazdušna flota" Vermahta, pod komandom general lajtnanta Aleksandra fon Lera. Hitlerov, po mnogo čemu lični ali i konačni obračun sa Srbima je zaista i ličio na strašni sud, kojim je Beograd, ognjem trebalo pretvoriti u armagedonski pakao i pepeo.

Zastrašujuća slika zapaljenog Beograda je pojačavana nesnosnim zvukom zloglasnih aviona „štuka", tako dizajniranih da u obrušavanju, dodatnom bukom - dodatno izbezume žrtve. I danas se polemiše o političkim uzrocima ove klanice, ali se s' pravom konstatuje da su pre svega, dva martovska dana iste 1941. godine, odredila ovakvu sudbinu Beograda i Kraljevine Jugoslavije. Prvi datum je 25. mart kada je Jugoslovenska vlada Cvetković- Maček, sa Nemačkom potpisala Trojni pakt, a drugi datum je 27. mart, dan izbijanja vojnog puča u Beogradu, kojim je ista ova vlada oborena, zajedno sa knezom Pavlom i kada su se na ulice grada izlile nepregledne kolone oduvek neposlušnih beograđana - pučista koji su manifestovali protiv paktiranja sa Rajhom.

Beogradski prevrat je, može se reći s' pravom, razjario Adolfa Hitlera, jer je on pre svega u ovaj posao uložio mnogo ličnog truda, ali i zbog toga što je poremetio neuporedivo važniji plan...pohod na Sovjetski Savez.

Istoričarima danas pakt o neutralnosti Jugoslavije, deluje kao prilično povoljan, jer je garantovao samostalnost nalik na Švajcarski model, ali pre svega, zbog toga što je isključivao krvave vojne operacije i komadanje zemlje. Da li bi Hitler poštovao protokol o neutralnosti Jugoslavije ne znamo ali sumnjamo, jer znamo da se Firer nije držao sličnih ugovora.

Ipak, ono što je sasvim sigurno je, da je zbog beogradskih demonstracija i izvedenog puča, doneta "Direktiva 25", po kojoj se, pored Grčke, i Kraljevina Jugoslavija imala uništiti kao država.

Emisija je posvećena Knezu Pavlu Karađorđeviću.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 08. mar 2013, 16:50)
iva [neregistrovani]

emisija je odlicna

Emisija je jako dobra.Da li je moguce postaviti sve epizode na vas sajt ?

(četvrtak, 07. mar 2013, 22:33)
anonymous [neregistrovani]

Sjajan serijal

Da li negde mogu da se kupe snimci CD? Ako mogu, molim vas recite gde.

(sreda, 06. mar 2013, 23:16)
anonymous [neregistrovani]

m

sjajan serijal !

(ponedeljak, 24. dec 2012, 17:57)
Kontranapad [neregistrovani]

Beograd - večiti grad

Emisija je odlična samo mislim da ne bi trebali da se zaustavljate isključivo na televizijskom prikazivanju. Kultura i istorija moraju da budu dostupni svima onima koj bi htjeli da uče i zato očekujem od vas da postavite snimke i na internetu. Unaprijed zahvalan.

(nedelja, 23. dec 2012, 18:07)
Igor [neregistrovani]

odlično

Fantastična emisija, kao i većina dokumentarnih na rts, samo tako nastavite. Bilo bi dobro da se mogu pogledati još koji put ili ih staviti na internet

(nedelja, 23. dec 2012, 16:24)
Zeljka [neregistrovani]

Beograd

Jako dobar serijal, svaka cast!

(nedelja, 23. dec 2012, 16:11)
Slavisa [neregistrovani]

cetitka

Emisija je zaista ostavila izuzetan utisak na mene!Da li je moguce da postavite ceo serijal, bilo bi prelepo.