Великани - Светозар Милетић

Борац за слободу.

Млади Светозар Милетић у револуцији 1848. учествује од почетка. „Аустрија мора да се подели на 11 национално-државних ентитета" написао је.  У тој подели предлагао је српску, као једну „засебну конфедеративну јединицу". Због таквог става први пут доспева у затвор. За годину дана тамновања стекао је у свом народу славу „највећег борца за слободу".

Благовештенским сабором у Сремским Карловцима дошао је и на чело новосадског магистрата. Са својом Напредном странком настојао је да овлада водећим српским националним установама у Угарској. Са најреволуционарнијим делом Уједињене омладине српске припремао је илегално и општебалкански устанак. Када се сазнало за то, власти почињу да размишљају о његовој физичкој ликвидацији. Осуђен је 1878. године на пет година тешке робије. После изрицања пресуде изјавио је да је он „само човек који је желео добро свом народу, а никад зло туђем".
 Кад је Светозар Милетић изашао из тамнице, песник Јован Јовановић Змај је у заносу испевао: „Диж'те децу из колевки,  да запамте његов лик!"

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво