Великани - Краљ Милутин

Милутин је од старијег брата Драгутина, на Дежевском сабору 1282. године, српско краљевство примио у незавидној ситуацији, усред рата против Византије.

Не зазирући од опасног суседа, полетни 27-годишњи краљ напао је византијске територије. У прве две године краљевања помериће границе српске државе дубоко на југ, док ће се границе на истоку и на северу мењати.

Политички бракови били су му слабост. Најмање четири пута се женио и имао је много деце. Последња жена му је била ћерка византијског цара Андроника ИИ Симонида, девојчица од шест година.
Манастири Бањска и Грачаница само су део Милутинове богате ктиторске делатности. Поједини средњовековни извори бележе да је подигао у Србији преко 40 цркава и других храмова. Подизао је цркве и у Цариграду, Јерусалиму, Солуну и на Светој Гори. У Цариграду је саградио и чувену Краљеву болницу.
Велико богатство потакло је Драгутинове и Милутинове синове на оштру борбу за наслеђивање српског престола. У тој борби најупорнији је био Милутинов син Стефан. Милутин је наредио да му сина одведу у Скопље и ту ослепе. Том суровом казном био би трајно онеспособљен као претендент на српски престо.
Краљ Милутин је дочекао крај градње Грачанице и почетак грађанског рата у Византији. Умире после тешке болести, која му је одузела и моћ говора. Сахрањен је у својој задужбини, манастиру Бањској. Две године потом проглашен је за светитеља. Мошти ће му Бугари пренети из Трепче у Софију.

 

Уредник и сценариста: Момир Карановић

Редитељ: Иван Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво