Великани - Стефан Првовенчани

"Био је мудар и даровит човек, васпитан у византијском духу, при томе окретан дипломата и обазрив војсковођа, свакако један од најдаровитијих људи међу Немањићима", записао је Константин Јиречек.

Као средњи син Стефана Немање, био је највише уз оца. Старији, Вукан, управљао је Зетом, а млађи, Растко, Хумом. Сва тројица васпитавана су као владарска деца, у духу давнашњих културних традиција дворског друштва. Зато су и умели да разборито размишљају и добро да пишу.

Стефан је у почетку делио власт са старијим братом Вуканом. После дугих братоубилачких борби, браћа ће се помирити након преноса очевих моштију из Хиландара у Студеницу. Стефан је од римског папе Хонорија III стекао "краљевски венац". Тим чином постао је првовенчани српски краљ. Свечано га је, на сабору у његовој задужбини, манастиру Жичи, крунисао млађи брат Сава, први српски архиепископ. На самрти се, по немањићком обичају, закалуђерио. Сахрањен је у очевој задужбини, манастиру Студеници. Зато је и назван Светим краљем Студеничким...
Монах Теодосије, истакнути средњовековни српски писац, описао га је речима: "... У војсци искусан и храброшћу удивљен, када сеђаше у челу трпезе весељаше благороднике бубњевима и гуслама, а неговаше много и књижевност, и уз то беше врло разуман и вешт приповедалац...".

Уредник и сценариста: Момир Карановић
Редитељ: Иван Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво