Необавезно-Неимари

Давне 1969. године, на десној обали Саве, 30 километара узводно од Београда, близу Обреновца, почела је изградња истоимене термоелектране.

Први блок је пуштен у погон 7. марта 1970. године, а други блок, пет месеци касније. Са пуштањем у рад последњег, шестог блока, у децембру 1979. године, то је била највећа термоелектрана на Балкану, капацитета 1650 MW. Годину дана раније почели су радови на термоелектрани Б, чији први блок је пуштен у рад 3. новембра 1983, а други, 28. новембра 1985. године. Термоелектрана „Обреновац" променила је име 24. априла 1975. године и од тада се зове по нашем најпознатијем научнику Николи Тесли. То је данас највећа термоелектрана у Србији и представља предузеће које обједињује 4 термоелектране-"Никола Тесла А", „Никола Тесла Б", „Колубара" и „Морава", што је сврстава међу највеће произвођаче струје у југоисточној Европи.

А како су текли радови на изградњи, како су радници извршавали своје обавезе, како су проводили слободно време, где су живели, какви су им били планови након завршетка градње....на сва та питања одговорили су пред камерама ТВ Београд, у емисији која, као и многе друге из Архиве наше куће, сведочи о догађајима који су мењали нашу земљу и доприносили квалитетнијем и бољем животу људи.

Аутор Александар Мандић, производња 1969. година

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво