Портрети -Недељко Гвозденовић

Портрети - серијал РТБ са вишедеценијском традицијом представљања најзначајних личности које су обележиле протекли век заједничке судбине потоње подељене државе. Недељко Гвозденовић, српски сликар, академик, велики добротвор и достојни представник „минхенске“ сликарске школе на нашим просторима


Емисија из 1972. Екипа РТБ посећује Недељка Гвозденовића у његовом дому чији се ентеријер налази на размеђу стамбене јединице и атељеа. А тамо...Недељко у гласном монологу, у коме сећања говоре у презенту, док садашњост угошћава прошлост као помало непристојног госта који још не намерава да се захвали и опрости са домаћином.

У свему томе треба имати у виду да је Недељко Гвозденовић немачки ђак и није баш наклоњен занесењаштву. Његова генеза историје сопственог живота расте у симетрији хронолошког излагања: Детињство и прве цртице; како настаје сликар; студентски дани, а у њима незаборавни професор Ханц Хофман и његово око - бескрајно проницљиво за боју, линију и тон. Затим рат и послератни разрушени Београд, чије сабласне руине инспиришу већ изграђеног уметника који сада врши конверзију трагичног у уметничко.

Напослетку, Недељко ће изложити своје виђење савремене ликовне сцене и препрекама ка галеријским и музејским контекстима излагања уметничких дела. Филозофира о феномену кича.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво