Глумице – Љубица Раваси

„Добар дан. Ја се зовем Љубица Раваси. Кад сам рођена и где, мислим да то није важно. Мислим да је оно што мене карактерише то што сам глумица у Српском народном позоришту већ много година.”

Овом се реченицом Љубица Раваси представила екипи Телевизије Београд, која ју је посетила у њеном дому у Новом Саду 1973. године. У форми монолога, говорила је како заволела позориште и глуму. „Мислим да је прва представа коју сам гледала била ‘Ђидо' Јанка Веселиновића. Од тада, кад год је СНП гостовало у Зрењанину, где сам тада живела, ишла сам у позориште. И чини ми се, од када сам била у стању да размишљам о својој будућој професији, да сам увек некако јасно знала да желим да будем глумица. Необично ми се допао тај феномен где људи мисле туђим мислима, где остварују туђе идеје, где живе туђим животима, по неки пут и својим."

Љубица Раваси је на „даске које живот значе" ступила без икаквог знања о глумачком позиву. Ипак, таленат и вредан рад довели су је до значајних позоришних и филмских улога.

Љубица Раваси (1916-1995) била је прва југословенска и српска глумица која је добила Стеријину награду за глумачко остварење - за улогу Зеленићке у представи „Родољупци" СНП-а.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво