Разоткривање заборава -Преслица

Велики број разноврсних предмета за свакодневну употребу током XVIII и XIX века сведочи о томе да је живот средњовековног човека у Србији био веома комплексан, иако су друштвене, економске, политичке и историјске прилике столећима биле неповољне.

Таква сложеност је одраз високог степена развијености социјалне организације и духовне културе. Најновија етнолошка проучавања указују на то да је успостављена уска веза између традиције и савремености и да су утврђена известна својства етничког идентитета од најранијег доба па све до наших дана. Чувајући те одлике, српски народ се и у вековима турског ропства и у другим неприликама духовно одупирао недаћама са којима се физички сучељавао и својим културно-историјским наслеђем допринео развоју европске цивилизације и човечанства у целини.

Циљ серијала „Разоткривање заборава" јесте да делиће неисцрпног народног стваралаштва отргне из заборава и пренесе млађим нараштајима сазнања о томе како су често самоуки или приучени мајстори умели да произведу, не само практичне ствари, него да их истовремено обликују у права уметничка дела. Колико нас данас зна шта је водијер, вериге, саџак, преклад, трлица, трмка, бардак, џилит, рабош ... Како је изгледала средњовековна кључаоница, црепуља, катанац, преслица, млин за со, кантар, клопка и замка за птице, мишоловка...
У краткој, спотовској форми (трајање око 2 мин.) представљени су најзанимљивији и најкарактеристичнији предмети који одсликавају не само материјалну страну свакодневног живота, већ успешно представљају и нематеријалну страну живота уопште.

Уредник и сценариста Илија Церовић, редитељ Виолета Недановски, композитор музике Андреја Стојић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво