Оставштина за будућност -Мира Алечковић

„Песник не може да буде песник дана, јер то онда није песник. Песник мора да мисли о судбини земље, песник мора да се бори за човечност, мора да се опире бирократији и свим могућим стегама. Не сме се зато проглашавати за непожељног ни за побуњеног против неких идеала. Напротив. То је побуна за идеале да се они брже остваре“, рекла је Мира Алечковић (1924-2008) једна од наших најпознатијих песникиња и књижевница, у интервју који је за ТВ Београд дала 1984. године.

Миливоје Бегенешић разговарао је са Миром Алечковић у њеном стану у близини Цркве Светог Марка. Мира Алечковић је говорила о свом детињству, првим стиховима, љубави према француској и руској поезији, почетку Другог светског рата и својој генерацији која се борила за слободу земље, затим о пријатељству са, како је казала, „нашом највећом песникињом" Десанком Максимовић, бројним путовањима, сусретима са познатим писцима, интелектуалцима и политичарима тог времена...

Стваралачки опус Мире Алечковић представљају 53 књиге поезије и прозе за децу и одрасле (око 30 за децу, и око 20 за одрасле). Њена дела преведена су на 20 језика. Добила је бројне друштене и културне награде у земљи, али и ван ње. Од француске владе добила је орден Официр Легије части и орден Витез Легије части, као и Орден Официр уметности и литературе тамошњег Министарства културе.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара