Право на сутра- Од куће до притвора

Срби на Косову и Метохији већ две деценије живе у правној и физичкој несигурности, и због тога кажу, немају поверење у косовске институције. И док многе Србе оптужују за ратне злочине које нису починили, Албанце годинама нико не кажњава за убиства Срба, физичке нападе на њих и пљачкање српске имовине.

Када је пре годину дана Милорад Зајић кренуо ка својој кући у Клини, није ни слутио да ће да заврши у притвору од годину дана. Све је почело када му је јављено да му је кућа демолирана. Да би пријавио случај косовској полицији отишао је у полицијску станицу. Одатле је пребачен у Приштину, па у Пећ.
Милорад Зајић је радио у банци и у време сукоба није био војно ангажован. Каже да је због лажних исказа албанских комшија дошао у ову ситуацију и да је позадина свега његова имовина које се није одрекао. Породица Зајић је 1999. године избегла у Пожегу. Поред своје имовине у Клини, морали су да подигну кредит како би купили стан у Лучанима. Поново су, кажу, преживели велики стрес када је Милорад оптужен за злочин који није починио. Иако је недавно изашао из кућног притвора, Милорад жели да се врати на Косово и Метохију. У селу Душевићи надомак Клине има неколико хектара земље коју планира да обрађује.
Дејан Славић из Обилића потпуно невин провео је у притвору 25 дана. Приведен је 5. маја прошле године, на административном прелазу Јариње. Уместо на свадби код рођака завршио је у затвору у Подујеву. Из притвора је пуштен уз образложење да је наводно дошло до замене идентитета. За претрпљени стрес Славић планира тужбу.
Српски адвокати који заступају окривљене воде праву правну борбу. Ситуација је кажу сложена јер од јуна прошле године међународне судије не учествују у суђењима
Зашто су многи Срби приведени и какава је тренутна ситација у косовском друштву, поред притворених Срба, у емисији говоре адвокати и председник Српског националног форума Александар Ђикић. Ђикић каже да је на делу институционални прогон јер Приштина данас има на располагању све полуге и судске и извршне власти.
Институционалној заштити Срби се надају када се формира Заједница српских општина, што је предвиђено Бриселским споразумом. И док чекају њено оснивање истичу да је на Косову и Метохији неопходно међународно присуство.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво