Право на сутра- Племетина

Породице са више деце на Косову и Метохији нису реткост, али се једна по броју деце ипак издвојила. Соња Јаковљевић из Племетине код Обилића има осам синова и три кћерке. Из љубави према деци она и супруг су одлучили да имају једанаесторо деце.

По рођењу најмлађег детета њен супруг Мирче, који је својевремено био и координатор за општину Обилић, изненада је преминуо. Остали су без главног ослонца породице. Од тада највећа подршка мајци су најстарији син Душан и кћерка Весна. Свако од укућана има своја задужења, од најстаријег тридесетогодишњег Душана до најмлађег Луке који има једанаест година. Услови у којима живе нису једноставни али њима је, кажу, само потребна слобода кретања и посао. Бити самохрана мајка на Космету је више од подвига. Зато је Соња Јаковљевић пример огромног пожртвовања и велике љубави. У њиховој близини живе Трипковићи који се баве пољопривредом. Поред лоше ситуације на Косову и Метохији, додатно их брине здравствено стање сина Драгана који ће морати поново на трансплантацију бубрега. Захваљујући пријатељима, институцијама и појединцима за његову операцију у Италији прикупљена су неопходна новчана средства. Надају се најбољем. Свима је жеља да задрже младе у Племетини јер само тако место код Обилића може да опстане. У том селу живе и Роми.

На плећима Срба је стална неизвесност. У таквим околностима они обрађују своја имања и покушавају да створе боље услове за своју децу
И породица Вуксановић, са четрнаест чланова под једним кровом, бави се пољопривредом. Имају фарму, пољопривредне машине и обрађују земљу. Читаво домаћинство живи од пољопивреде. Радост у кући су унук и унука. То им помаже да забораве на честе крађе које им наносе озбиљне материјалне губитке. Како би донекле сачували имовину оградили су имање и поставили видео надзор. Очекују подршку од државе која им је кажу увек потребна.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво