Око магазин-10.12.2019. Хандке: злочин и награда

Два месеца у животу Петера Хандкеа - од проглашења за добитника до свечане доделе Нобелове награде.

И без Нобелове награде, Петер Хандке био је под будним оком јавности. И критике и подршка пратиле су га и раније, а Нобел је само појачао искључива мишљења која су о Хандкеу формирана после есеја Правда за Србију. Који су то Хандкеови греси које у очима западне јавности ни Нобел не може да опере? Ко га је бранио, ко је писао протестна писма, а ко је због њега бојкотовао свечаност у Стокхолму?
Због реакција и коментара о Хандкеу, који су практично престизали једни друге, Олга Токарчук, добитница награде за 2018. годину, за ширу јавност остала је у сенци. Она је тек 15-та књижевница која је добила Нобелову награду и трећи писац из Пољске. Ипак, чини се као да та вест у њеној земљи није довољно снажно одјекнула. Зашто? О чему пише Олга Токарчук, како говори и да ли је у Пољској више читају или слушају?
Шта је штампа на немачком језику писала о Хандкеу, говоре дописник РТС-а из Беча весна Кнежевић и Катарина Рорингер Вешовић, књижевна и позоришна критичарка из Беча.
Са Олгом Токарчук и њеним делом упознаје нас преводилац њене прозе на српски језик Милица Маркић, а о реакцијама из Пољске - професор Универзитета у Варшави Марко Бабић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво