Право на сутра- Право на сутра, Универзитет

Полазећи од тога да онај ко поседује знање мења свет и управља њиме, сачуван је након бомби и ратних година Универзитет у Приштини. Сада већ скоро 20 година са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Универзитет у Приштини баштини традицију дугу готово пет деценија. Основан је 18. новембра 1969. године и у његов састав ушли су факултети чије је седиште већ било у Приштини, а касније су прикључени и други факултети и више школе са овог простора. Настава се одвијала на српском и албанском језику све до школске 1991/92. године. Тада се настава на албанском издвојила из оквира Универзитета и почели су да постоје као два паралелна образовна система. 

Током бомбардовања је 16.000 студената, који су наставу слушали на српском језику и 1.500 запослених на Универзитету - морали су да напусте Приштину и никада им није омогућен повратак.
Након година номадског живота у више места централне Србије, Универзитет је пронашао привремено седиште у Косовској Митровици и тако је до данас.
У сусрет јубилеју, 50-ој годишњици овог Универзитета, сумирају се резултати и планирају инвестиције. Разлога за понос је много.
Настава се обавља на десет факултета, студира око 10.000 студената и запослено је више од 1.000 наставника, сарадника и административних радника. Недостатак адекватног простора за наставу је највећи проблем, који се етапно решава. Током школске године у Косовској Митровици смештено је око 5.000 студената, па град с разлогом има и друго име - „град младих".

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић
Редитељ: Бојан Воркапић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво