Архитектура данас- Брутализам

Београдски брутализам је једна од могућих дефиниција архитектуре која је доминирала 70-их и 80-их година 20. века у Београду поред социјалистичке модерне или интернационалног стила, и која је функционисала као отворен систем облика и значења.

Френетична изградња у периоду који је претходио општој економској кризи и краху социјалистичког система створила је урбани естетски миље који је условио различите суб-културе, од којих су неке прешле у урбане легенде, које и данас имају одјек. Свесни ограничења које подразумева цитирање одређеног стила као скупа форми, говоримо о Београдском брутализму пре свега као о периоду, као урбаном пејзажу који је формирао културу коју и данас делимо.

Циљ емисије Архитектура данас: Брутализам је да се кроз пројекције и разговор са архитектом Зораном Абадићем, аутором пројекта реконструкције Палате правде у Београду, једног од најзначајнијих примера успешне бруталистичке архитектуре истражи овај период у београдској архитектури који је, као део културне средине формирао идентитет више генерација Београђана.
Однос према теми је активан, а не ексклузивно приказивачки - пре свега јер се бавимо ткивом које је живо, објектима и формама које су непрекидно у функцији и које траже отворен приступ њиховој природи. Београд је још увек захваљујући бруталистима, пре свега бетонски град.

 

Уредница емисије: Љиљана Ђуровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво