Траг у простору- Нити од снова

Улога накита кроз историју, никада се није сводила само на то да улепша особу која га носи. Накит је био и остао симбол моћи, престижа и благостања.

Поједини примерци, уз јасне ознаке, које су готово редовно, избијале у први план, употребљавани су као обележје друштвеног положаја, сталежа, религиозне припадности, као и прелазних и пролазних статуса у току животног циклуса појединца, а готово натприродне моћи приписиване су злату, сребру и драгом камењу.

Постоје многобројне технике обраде метала, али је филигран можда једна од најлепших. Овом техником је током векова израђиван накит као и украсни предмети којима се и данас дивимо.
Сам назив филиграна потиче од латинских речи филум-нит и гранум-зрно. Да би се неки украсни предмет или накит урадио у овој техници употребљава се сребрна, златна, а ређе и бакрена жица за компоновање мотива. Нити жице се савијају, уплићу, међусобно спајају и везују и тако се формира сложен мотив који може бити положен на металну подлогу или слободан. У Краљеву смо пронашли једног од врхунских мајстора овог уметниичког заната.
Ипак у данашње време ретки су ти мајстори, или боље рећи уметници заната који лагано нестаје на нашим просторима. Ретки су они који имају способност да племенитим металима улију душу и прикажу давно заборављену духовност. Да ослоњени на традицију оду и корак даље. Управо у Крагујевцу, један такав назовимо га "алхемичарем", својим креацијама и визијама одушевљава и српску, али и европску јавност.

Ауторка и уредница: Милица Барјактаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар