Остави све и читај-Слободан Машић

Архитекта, графички дизајнер, слободни уметник и издавач Слободан Машић (1939-2016) оставио је дело изузетног значаја за српску културу које кореспондира са модерним токовима европске уметничке и филозофске мисли, али и са богатом традицијом ових простора.

У емисији Остави све и читај, која је снимљена 2014. године, Слободан Машић говори о одсуству културних токова код нас, о тенденциозном одвајању народа од културе и о апсолутним уметничким слободама које су поништиле и саму уметност. Књигу у актуелном социјалном и културном контексту не види нигде, па ипак, како сам каже, имао је срећу да као врло млад спозна вредност литературе. "Нисам ја тражио књиге, мене су тражили писци и књиге", објашњава своје животно опредељење да објављује Независна издања Слободана Машића.

После 45 година и 200 наслова он открива да га књиге никада нису радовале, увек их је доживљавао као људску трагедију. Ипак, бавећи се издаваштвом Слободан Машић је своју животну идеју о човеку који мора бити слободан остварио милионским тиражом књига које су извор људске слободе.

Уредница: Горица Зарић Јовановић
Редитељ: Драгомир Зупанц

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво