Право на сутра- Скивена Шара

Горостасна, неосвојива, а неодољива! Шар-планину немогуће је у неколико речи описати, а да би је упознали није довољан ни цео живот. Изазов је откривати је помало.

Са идејом да покоримо неколико шарпланинских одредишних тачака са косовскометохијске стране ове планине која сеже и у Македонију, изабрали смо неколико дана средином лета, када би тебало да се планина открије у свој лепоти. Тако би требало, али није тако било. Разлог су варљиво лето, монсунске кише рекло би се, и ћудљива планина.

На Брезовици постоји извесно време неформална група заљубљеника у Шару, окупљена око Мото-крос клуба, опремљени крос моторима који и јесу најбоље превозно средство на овом терену.
Они нас воде ка Штрбачком или Ливадичком језеру, једном од шарпланинских ледничких језера, које се налази на више од 2.000 m надморске висине, а око 6 km је удаљено од Штрпца.
Стазом ка језеру наилази смо на прелепо биље, планинско цвеће, гљиве, ретке животињске представнике, бистре потоке са питком водом, али и на заостале снежне падине. Могућност да се усред јула загази у снег је ипак привилегија, али не и изненађење на овој надморској висини.
Дивља, прелепа чак и када је скривена, Шара нам није дозволила да се опустимо и у њој уживамо како то иде за лепих, сунчаних дана. Сигурни смо да је то само тактика и зов да је изнова и изнова походимо

Ауторка емисије: Татајана Манојловић
Редитељ: Бојан Воркапић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво